Nezakonita eksploatacija

Mještani i aktivisti dobili bitku: Sud poništio ekološku dozvolu izdatu za privatni rudnik 'Bistrica'

Biznis Klub 26.10.24, 17:56h

Mještani i aktivisti dobili bitku: Sud poništio ekološku dozvolu izdatu za privatni rudnik 'Bistrica'
Očekujemo da će ova odluka biti bitan dokazni materijal u parničnoj tužbi koju je grupa mještana Bistrice nedavno podnijela protiv organa vlasti i investitora zbog povreda osnovnih ljudskih prava - izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu

 

 

Centar za životnu sredinu obavještavaju javnost da je rješenje kojim je koncesionaru ”DRVO-EXPORT“ d.o.o. Teslić izdata ekološka dozvola za ekspolataciju rude uglja na ležištu ”Bistrica” kod Prijedora poništeno u sudskom postupku.

 
Po tužbama Centra za životnu sredinu (Centar) i grupe mještana Bistrice, vijeće sudija Okružnog suda u Banjoj Luci je utvrdilo da je ekološka dozvola izdata protivno zakonu.

 
Naime, nakon što je koncesionar oslobođen od izrade Studije uticaja na životnu sredinu, u postupku ishodovanja ekološke dozvole, nadležno ministarstvo je odlučilo po nepotpunom zahtjevu investitora, tj. bez izrađenog i na uvid dostavljenog projekta remedijacije i rekultivacije. 
 

Presudu možete pronaći na ovom linku.


Sud je takođe potvrdio argumente tužioca da se, obzirom na preuranjenost realizacije, ekološkom dozvolom nisu mogle adekvatno utvrditi mjere zaštite, jer je “nulto stanje” bilo uzurpirano.
 

- Uticaj poništenja ekološke dozvole na koncesiju bi morao biti momentalan, ali i presudan za uopšte mogućnost nastavka realizacije sporne koncesije. Ovo naročito jer smo kontinuirano ukazivali na opasnosti od legalizovanja faktičkog stanja na terenu, tj. preuranjenih i rudarskih radova za koje nisu postojali pravni preduslovi. Međutim, pored toga, svakako očekujemo da će ova odluka biti bitan dokazni materijal u parničnoj tužbi koju je grupa mještana Bistrice nedavno podnijela protiv organa vlasti i investitora zbog povreda osnovnih ljudskih prava - izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru.


Centar je, uz osporavanje sporne dozvole, obezbijedio i pravno zastupanje ukupno trideset dva mještanina Bistrice i okolnih sela, koji su uz pomoć advokata takođe pokrenuli upravni spor, navodi se u saopštenju.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI