MODNI LANAC U PROBLEMU

Zašto se zatvaraju prodavnice Modiane: Uprava Mercatora odlučila raskinuti ugovore o zakupu, jer...

Biznis Klub 26.10.24, 10:34h

Zašto se zatvaraju prodavnice Modiane: Uprava Mercatora odlučila raskinuti ugovore o zakupu, jer...
U Bosni i Hercegovini je registrovano sedam Modiana podružnica, a njihov vlasnik putem preduzeća Modiana d.o.o. je Poslovni sistem Mercator

 

 


Od prije dva dana privremeno su zatvorene prodavnice modnog lanca Modiana u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.


Lanac je obavijestio kupce u Sloveniji putem društvenih mreža da zatvara devet trgovina u Mercator centrima u Kamniku, Domžalama, Krškom, Trebnju, Slovenskoj Bistrici, Ptuju, Slovenskim Konjicama, Rogaškoj Slatini i Mariboru. Preostalih 13 trgovina širom Slovenije ostaje otvoreno.


U Hrvatskoj je lanac izvijestio o zatvaranju do daljnjueg 16 trgovina, i to u gradovima Čakovec, Karlovac, Metković, Osijek, Pula, Rijeka, Samobor, Salona Mall, Zadar, Zagreb, Župa Dubrovačka, Varaždin i Đakovo. Samo tri trgovine su ostale otvorene - Velika Gorica, Vrbani (Point Centar Zagreb) i Outlet Lee Cooper Ikea – stoji u objavi.


Budući da vlasnik Modiane, Montecristo SL, od 2016. godine Mercatoru već duže vrijeme ne plaća najamnine i troškove poslovnica, uprava Mercatora odlučila je raskinuti ugovore o zakupu i zatvoriti trgovine.


Iz Mercatora, koji je u vlasništvu hrvatske grupe Fortenova, kazali su da na takvu odluku bili prisiljeni jer je dug za zatvorene poslovnice na nivou Fortenove premašio 3,5 miliona eura. Ugovor o najmu istekao je 3. oktobra ove godine, a zbog nepoštivanja ugovornih obaveza Mercator je odustao od ugovora.


U Bosni i Hercegovini je registrovano sedam Modiana podružnica, a njihov vlasnik putem preduzeća Modiana d.o.o. je Poslovni sistem Mercator, prenosi Indikator.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI