NAKON TEKSTA O ZLOSTAVLJANJU

Reagirala predsjednica Vijeća roditelja Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, evo šta je poručila...

Hronika 26.10.24, 10:19h

Reagirala predsjednica Vijeća roditelja Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, evo šta je poručila...
Dijana Parla u svom reagovanju u više navrata spominje kako su u tekstu izneseni "netačni navodi", ali ne spominje nijedan konkretan navod iz teksta koji je po njenom mišljenju netačan

 

 

Povodom teksta Oslobođenja pod naslovom "SAZNAJEMO: Prva bošnjačka gimnazija kaznila nasilnike, evo kako su prošli", a koji je prenio i DEPO Portal pod naslovom "Kažnjeni zlostavljači iz Prve bošnjačke gimnazije: Da li su kazne za bičevanje preblage?", javila se predsjednica Vijeća roditelja ove škole Dijana Parla


U svom reagovanju u više navrata spominje kako su u tekstu izneseni "netačni navodi", ali ne spominje nijedan konkretan navod iz teksta koji je po njenom mišljenju netačan.


Inače, kako navodi Oslobođenje, spomenuti tekst je pisan na osnovu zapisnika sa sjednice Vijeća roditelja ove škole, koja je održana 21. oktobra. U posjedu su ovog zapisnika. U njemu je naveden čak identitet jednog od nasilnika, ali poštujući zakonske i moralne norme o zaštiti maloljetnika, taj dio nije ni spominjan u tekstu.


Iako Parla zahtijeva da spomenuti tekst bude uklonjen sa portala, to neće biti učinjeno, navodi Oslobođenje.


Reakciju Dijane Parle prenosimu u cijelosti, bez bilo kakvih intervencija, čak ni pravopisnih.


- Danas, 25.10.2024.godine na portalu Oslobođenje u 14.56h objavljen je tekst pod nazivom: “SAZNAJEMO: Prva Bošnjačka gimnazija kaznila nasilnike,evo kako su I prošli”, u kojem je iznesen niz neistina koje štete najprije učesnicima incidenta o kojem je portal neadekvatno pisao I ranije no ovaj put portal prenosi infomacije iz Zapisnika Vijeća roditelja PBGS I zaključka nakon istoga gdje najprije netačno prenosi navedeno, a nadalje prenosi detalje iz istoga bez kontaktiranja potpisnika ovih dokumenata, a to je predsjednica Vijeća roditelja Prve Bošnjačke gimnazije koja sukladno  odredbama Zakona o odgoju I obrazovanju u osnovnoj I srednjoj školi u KS, Statuta Udruženja  Vijeće roditelja osnovnih I srednjih škola Kantona Sarajevo, Poslovnika o radu vijeća roditelja Prve Bošnjačke gimnazije ima jedino pravo medijima davati izjave ispred ovoga kolektivnog organa.


Tvrdim da nisam kontaktirana iako godinama unazad sam kao dopredsjednica Skupštine Vijeća roditelja u Kantonu Sarajevo (11 godina volonterskog raada) uvijek bila dostupna novinarima vašeg portala za svaku infomaciju u kojoj sam imala Odluku da mogu zastupati roditelje u medijima.


Odluka Vijeća roditelja Prve Bošnjačke gimnazije je da za medije ne dajemo izjave dok se ne provedu sve istražne radnje. Razlozi su višestruki, a osnovni jer jer ne želimo našteti učenicima učesnicima incidenta, kao I ostalim učenicima naše škole koji vrijedno rade I stiču kvalitetna znanja.


Kontaktirala sam novinara koji je objavio test I isti ne želi povući sa portala sporni tekst. Ovo nije demant, ovo  je zajtev za poštivanje Odluke Vijeća roditelja I mene kkao predjsednice istog.


Ovim aktom zahtjevam da se tekst sačinjen od akata sa sjednice Vijeća roditelja Prve Bošnjačke gimnazije odmah ukloni sa portala jer kao predsjednica nisam kontaktirana, a akti su potpisani od strane mene kao iste objavlljeni su protivno odluci koletivnog organa kojeg zastupam I kojim predsjedavam. Dio navoda je netačan I vrlo sugestivan I nije u skladu sa stavrnim stanjem.


U interesu zaštite digniteta vašeg portala I naše škole te svih naših učenika djece koje izlazete ogromnom stresu netačnim I neproverenim infomacijama  ovo bi bila jedina  pravična odluka.


Infomacije nisu tačne, pogrešno su prenesene I protivno etičkom kodeksu rada u novinarstvu nije kontaktiran onaj ko je stvarni izvor navedenih akata.


U slučaju daljenje nanošenja štete na ovaj način I prenošenja infomacija iz Vijeća roditelja bez dozvole I navedenog izvora poduzet ću sve radnje da zašitim svoje ime jer sam jedina predsjednica navedenog tijela koje se spominje u tekstu I jedina imama zakonsko pravo medijima davati infomacije sa sjednica. Ovim narušavate  I dignitet institucije Vijeća roditelja koja ima vrlo jasnu infrastrukturu I sa svojim roditeljima ima redovnu komunikaciju putem iste.


U slučaju daljnjeg nanošenja štete našoj djeci ili u slučaju da neko do nakome od naše djece ovaj medijski pritisak dodatno naruši mentalno  zdravlje mi kao roditelji nećemo imati mogućnost pomoći im sa ovakim neprofesionalnim načinom rada - stoji u reagovanju koje prenosi Oslobođenje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI