Federalni ministar

Ramo Isak se oglasio nakon pucnjave u sarajevskoj školi i lažnim dojavama bombi

Hronika 24.10.24, 19:50h

Ramo Isak se oglasio nakon pucnjave u sarajevskoj školi i lažnim dojavama bombi
Isak je rekao da u ovom slučaju istraga treba pokazati kako je maloljetnik došao do oružja dodajući da je to u nadležnosti kantonalne policije

 

 

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak izjavio je da se u više 90 posto počinjenih krivičnih djela koristi ilegalno oružje.

 

U emisiji „Dan uživo“ na N1 Isak je govorio o sigurnosnim izazovima kojima su izloženi građani, a posebno mladi, te o tome šta sistem poduzima u vezi učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama u školama, kao i današnjem incidentu u Sarajevu u kojem je iz vatrenog oružja ranjen jedan učenik.

 

Isak je rekao da u ovom slučaju istraga treba pokazati kako je maloljetnik došao do oružja dodajući da je to u nadležnosti kantonalne policije.

 

- Mislim da će kantonalna policija svoj dio posla uraditi profesionalno, također smatram da bi tužilaštva i sudovi također trebali dati maksimum – rekao je Isak napominjući da je pitanje posjedovanja, nošenja oružja, kao i njegovog čuvanja regulisano zakonom.

 

Isak je naglasio da sudovi i tužilaštva moraju u svom poslu biti rigorozniji, te da izrečene kazne moraju biti što veće kako bi u konačnici imali što manje povratnika u vršenju krivičnih djela odnosno sigurnije okruženje.

 

Isak je rekao da je, od kad je na poziciji ministra, inicirao zahjteve da se pokrenu akcije kao što je bila „žetva“ u kojima bi se prikupilo ili na neki način oduzelo oružje koje je u posjedu građana koje nije na zakonit način stečeno.  

 

- Tražili smo da uradi revizija dozvola za oružje i u određenim kantonima je urađena. Imamo zajedničke sastanke koordinacije svih ministara, komesara gdje dogovaramo takve stvari. Radi se i poduzimaju se mjere i da sistem ne radi, stanje bi bilo mnogo gore - dodao je Isak naglašavajući dobru saradnju sa kantonalnim ministarstvima i sigurnosnim agencijama.

 

Kada je riječ o lažnim dojavama o postavljenim bombama, posebno u školama, Isak je rekao da su sva djela otkrivena, bilo da su prijavljena telefonom, putem maila ili poruka. Sva lica su identifikovana i predata u nadležnost tužilaštva, dodao je Isak. 

 

(FENA/mm)

BLIN
KOMENTARI