Istraživanje pokazalo

Porast islamofobije u EU: Muslimani suočeni sa sve većom diskriminacijom

Hronika 24.10.24, 11:06h

Porast islamofobije u EU: Muslimani suočeni sa sve većom diskriminacijom
Iako je diskriminacija sveprisutna, vrlo mali broj muslimana prijavljuje ove incidente – samo 6% ispitanika izjavilo je da su podnijeli žalbu ili prijavu

 

 

Muslimani širom Europe suočavaju se sa zabrinjavajućim porastom rasizma i diskriminacije, potaknutim, između ostalog, dehumanizirajućom anti-muslimanskom retorikom, navodi vodeća agencija EU za ljudska prava. Prema novom istraživanju EU Agencije za temeljna prava (FRA), gotovo polovina ispitanih muslimana prijavila je diskriminaciju u posljednjih nekoliko godina.


Istraživanje, koje je obuhvatilo 9.600 muslimana iz 13 zemalja članica EU, pokazuje da se diskriminacija očituje u različitim aspektima njihovih života. “Svjedočimo zabrinjavajućem porastu rasizma i diskriminacije prema muslimanima u Europi,” izjavila je direktorka FRA, Sirpa Rautio, dodajući da ovaj trend pogoršavaju konflikti na Bliskom Istoku i anti-muslimanska retorika širom kontinenta.

 

Prema podacima FRA, EU građani islamske vjeroispjvijesti su prijavljivali zlostavljanje djece u školama, nejednak pristup zapošljavanju te prepreke u iznajmljivanju ili kupovini stanova. U Austriji je 71% muslimana prijavilo iskustva rasizma, dok je u Njemačkoj ta brojka 68%, što se povezuje s rastom krajnje desnice u tim državama.

 

“Situacija se pogoršava. Postaje sve teže živjeti kao musliman u EU,” izjavila je Vida Beresnevičiūtė, koautorica istraživanja. Prema njenim riječima, mladi muslimani su posebno pogođeni ovim fenomenom, jer je više od polovine mladih muslimana rođenih u Europi (55%) reklo da su bili rasno diskriminisani prilikom traženja posla.

 

Pored toga, žene koje nose vjersku odjeću, poput hidžaba, doživljavaju još veće stope diskriminacije. “Zabrinjavajuće je koliko su mlade muslimanke, posebno one koje nose vjersku odjeću, pogođene u pristupu tržištu rada,” dodala je Beresnevičiūtė.

 

Iako je diskriminacija sveprisutna, vrlo mali broj muslimana prijavljuje ove incidente – samo 6% ispitanika izjavilo je da su podnijeli žalbu ili prijavu. FRA je pozvala države članice EU da uvedu strože sankcije za zločine iz mržnje i diskriminaciju, kao i da prikupljaju podatke o etničkoj i rasnoj pripadnosti kako bi se postavili bolji ciljevi i pratili napreci u borbi protiv rasizma.

 

“Fenomen rasizma i rasne diskriminacije je postojan u cijeloj EU i njime se mora pozabaviti. Bez ciljanih napora, taj problem neće nestati,” zaključila je Beresnevičiūtė, prenosi Guardian.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI