Sa samita briks

Dodik odgovorio Konakoviću: Još jednom pokazujete nepoznavanje međunarodnih odnosa i diplomatije

Front 23.10.24, 16:21h

Dodik odgovorio Konakoviću: Još jednom pokazujete nepoznavanje međunarodnih odnosa i diplomatije
- Gospodine Konakoviću bolje bi bilo da umjesto neprestanih i neosnovanih kritika da se okrenete uspostavljanju međunarodne saradnje BiH sa zemljama koje učestvuju na Samitu BRIKS-a a koje se izdvajaju kao vodeće ekonomske sile - poručio je Dodik

 

 

Predsjednik RS Milorad Dodik pisao je ministru spoljnih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, o čemu je javnost obavijestio na društvenoj mreži X, piše N1.

 

- Vaša rečenica u kojoj navodite da je moj prisustvo na Samitu BRIKS-a “fiktivno” još jednom pokazuje Vaše nepoznavanje međunarodnih odnosa i diplomatije, ali i lijepog ponašanja nekoga ko se nalazi na tako važnoj funkciji - napisao je Dodik

 

Naveo je da “njegovo prisustvo na Samitu predstavlja veliku čast za RS” te da su ga “organizatori pozvali kao predsjednika RS zajedno sa najvećim liderima poput: predsjednika Kine, Turske, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i premijera Indije”.

 

dodik-briks-lista

 

Naveo je i da na njemu učestvuje i generalni sekretar UN, te da je BRIKS “mirovna asocijacija” koja, kako navodi, “budi nadu da će svijet biti pravedniji i pošteniji gdje se zemlje ponašaju suvereno i bez nametanja svojih zahtjeva drugima”.

 

- Gospodine Konakoviću bolje bi bilo da umjesto neprestanih i neosnovanih kritika da se okrenete uspostavljanju međunarodne saradnje BiH sa zemljama koje učestvuju na Samitu BRIKS-a a koje se izdvajaju kao vodeće ekonomske sile - poručio je Dodik.

 

dodik-pismo-konakovicu

 

Dodik je u prilogu objavio fotografiju svih učesnika Samira BRIKS-a koji se odrzava u Rusiji među kojima je i njegova fotografija ispod koje piše “Predsjednik Republike Srpske”.

 

Podsjetimo, Konaković je rekao putovanje Milorada Dodika u Rusiju njegova poruka Briselu koju Evropska unija napokon mora shvatiti.

 

- U EU moraju konačno otvoriti oči i ne mogu više kažnjavati sve građane BiH i sve nas koji smo proevropski orijentisani i činimo sve da stignemo na to odredište - istakao je Konaković.

 

Dodikovo prisustvo na Samitu BRIKS-a nazvao je fiktivnim jer on tamo nema mogućnost da bilo šta konkretno napravi osim skupljanja poena kod nekih glasača.

 

(N1/DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI