Uhapšen u maju prošle godine

Lagao kako bi postao državljanin SAD, pa tamo i osuđen: Kemal Mrndžić osuđen za prikrivanja učešća u zločinima u logoru Čelebići

Hronika 23.10.24, 15:21h

Lagao kako bi postao državljanin SAD, pa tamo i osuđen: Kemal Mrndžić osuđen za prikrivanja učešća u zločinima u logoru Čelebići
- U svom zahtjevu za izbjeglištvo i intervjuu, on je lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući zbog straha od budućeg progona - navodi se

 

 

Kemal Mrndžić osuđen je u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama za prikrivanje učešća u progonu srpskih zarobljenika u logoru “Čelebići” kod Konjica, kao i za lažne tvrdnje kako bi u konačnici postao državljanin SAD-a.  

 

Iz Ureda državnog tužioca Massachusettsa saopćeno je kako je porota osudila Mrndžića zbog prikrivanja umiješanosti u progon srpskih zarobljenika u “Čelebićima” kod Konjica 1992. godine, davanje lažne izjave agentima Državne bezbjednosti o njegovoj ulozi u logoru, posjedovanja prevarom stečenog uvjerenja o naturalizaciji i kartice socijalnog osiguranja i korištenja prevarom stečenog pasoša i uvjerenja o naturalizaciji. 

 

Porota ga je oslobodila po dvije tačke optužnice za davanje lažnih izjava specijalnim agentima za istrage Državne bezbjednosti. U junu 2023. protiv Mrndžića je podignuta optužnica federalne velike porote.

 

- Srceparajuće svjedočenje preživjelih iz ‘Čelebića’ podsjetilo nas je da ih fizički i psihički bol koje su im nanijeli Kemal Mrndžić i njegovi kolege stražari u tom zloglasnom logoru i dalje progone, 30 godina kasnije - rekao je vršilac dužnosti američkog tužioca Joshua S. Levy.

 

Levy je kazao da je Mrndžić decenijama prikrivao svoje zločine, ali je ozbiljno potcijenio hrabrost žrtava i posvećenost organa za provođenje zakona da pronađu i procesuiraju one koji su učestvovali u ratnom progonu.

 

- Istraga i krivično gonjenje ovih historijskih transnacionalnih slučajeva zahtijeva izuzetnu posvećenost i mi smo duboko zahvalni za izuzetan rad naših saveznih partnera za provođenje zakona i naših partnera u zemljama širom svijeta - dodao je.

 

Michael J. Krol, specijalni agent zadužen za istrage pri Državnoj bezbjednosti Nove Engleske, kazao je, prema saopćenju, da je porota proglasila Mrndžića krivim da je lagao o svojoj prošlosti da bi došao u SAD, prikrivajući svoj rad kao čuvar u zloglasnom logoru “Čelebići” - zatvoru s dobro dokumentovanim slučajevima nasilja, zlostavljanja, pa čak i ubistava zarobljenika tokom rata u BiH.

 

Prema Uredu državnog tužioca, Mrndžić je bio nadzornik stražara u logoru “Čelebići”.

 

Pet preživjelih logoraša, kako se navodi, svjedočilo je i ispričalo o užasnim uslovima u logoru 1992. godine, kada je Mrndžić tamo bio nadzornik. Dodaje se kako su preživjeli svjedočili o svom zatočenju u tunelu bez svjetla, bez zraka, mjesecima zaredom, o skorom gušenju nakon što su satima bili zatvoreni u šahtovima, te o svakodnevnim i noćnim premlaćivanjima koje su stražari u logoru vršili - bejzbol palicama, drvenim motikama i kundacima pušaka.

 

- Preživjeli su svjedočili o ubistvima, paljenju jezika jednom zatočeniku zagrijanom oštricom noža, omotavanju drugog zatočenika dugim fitiljem, a zatim paljenju vatre, seksualnom zlostavljanju i drugim mučnim radnjama počinjenim tokom višemjesečnog perioda. Jedan preživjeli ispričao je o premlaćivanju do smrti 70-godišnjeg zatočenika, kojem su stražari zakačili vojnu značku na čelo još dok je umirao - navodi se u saopćenju, kao i da su svjedočili o izgladnjivanju i uskraćivanju najosnovnijih potreba, uključujući spavanje na betonskom podu mjesecima zaredom, dok su ih hranili samo kriškom hljeba dnevno..

 

U saopćenju se navodi da su Mrndžića 1996. godine ispitivali istražitelji u vezi s predmetom koji se odnosio na zločine u logoru, ali da nije bio optužen.

 

Mrndžić je, kako je navedeno, naknadno smislio plan da napusti BiH tako što će preći preko granice u Hrvatsku i prijaviti se kao izbjeglica u SAD-u koristeći izmišljenu priču. On je primljen u SAD kao izbjeglica 1999. i postao njihov državljanin 2009. godine.

 

- U svom zahtjevu za izbjeglištvo i intervjuu, on je lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući zbog straha od budućeg progona. Kako je vlada tvrdila na suđenju, Mrndžić je iskoristio vlastito iskustvo kao progonitelja da iznese lažnu priču da je bio proganjan - navodi se.

 

Mrndžić je uhapšen u maju prošle godine, o čemu je ranije pisao Detektor.

 

Za zločine počinjene u logoru “Čelebići”, Tribunal u Haagu osudio je Esada Landžu, jednog od čuvara u logoru, na 15 godina zatvora, zamjenika upravnika a kasnije i upravnika logora Hazima Delića na 18 godina zatvora, te upravnika logora Zdravka Mucića na devet godina zatvora. Za zločine u logoru “Čelebići”, Sud BiH je osudio Esu Macića na 13 godina zatvora, javio je BIRN BiH. 

 

(FENA/au)

BLIN
KOMENTARI