Zaključci sa sjednice

Sarajevski SDP najavljuje ‘pretres’ svih kadrova u KS i uvođenja reda u Skupštini: Tražimo od partnera hitnu analizu

Front 23.10.24, 11:55h

Sarajevski SDP najavljuje ‘pretres’ svih kadrova u KS i uvođenja reda u Skupštini: Tražimo od partnera hitnu analizu
Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo upućuje zahtjev Predsjedništvu BiH za smjenu Faruka Kapidžića iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. Svojim političkim utjecajem kao predsjednik KO SDA Sarajevo, kontinuiranim lošim radom, kao i sukobom interesa ne može kvalitetno doprinijeti radu u ovoj instituciji, navode iz SDP-a

 

 

Održana je sjednica Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP Sarajevo u proširenom sastavom na kojoj su pored članova Predsjedništva bili prisutni ministri i zastupnici sarajevskog SDP-a sa svih nivoa vlasti, gradonačelnica, načelnici općina.


Sjednica je rezultirala nizom zaključaka, analiziranjem aktuelne političke situacije i pronalskom rješenja za neke od gorućih problema u Kantonu Sarajevo, ali i analizom ostvarenih rezultata sarajevskog SDP-a u kantonu, saopšteno je iz ove stranke.


Navode kako je Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo zadovoljno ostvarenim rezultatima na izborima, a u narednom periodu uslijedit će detaljna analiza i još intenzivniji rad u općinskim vijećima i na  načelniničkim pozicijama u Starom Gradu i Novom Sarajevu.

 

- Čestitke Irfanu Čengiću i Benjamini Karić na načelničkim pozicijama. Čestitamo svim izabranim vijećnicima SDP-a na uspjehu. Zahvaljujemo se svim učesnicima izbornog procesa koji su doveli SDP do sjajnog rezultata. Broj vijećnika na nivou cijelog kantona porastao je za 75%.


Načelnici koje smo podržali na Ilidži, u Centru i Ilijašu odnijeli su pobjedu i želimo im mnogo uspjeha u radu - navedeno je u saopštenju.


Nakon analize rezultata, detaljno je razmatrana politička situacija i svi neophodni koraci koje je potrebno napraviti kako bi Kanton Sarajevo ostao na svom putu razvoja. 


Predsjedništvo SDP BiH Sarajevo će od partnera u Vladi Kantona Sarajevo tražiti hitnu zajedničku analizu rada svih imenovanih zvaničnika, kako unutar same Vlade, tako i ostalih imenovanih lica u institucijama, te poduzimanje adekvatnih mjera za unapređenje rada uključujući i potrebna kadrovska pojačanja.


Sarajevski SDP zahtijeva hitne izmjene i dopune Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo kako bi se vratio dignitet ovoj instituciji, koja je temelj demokratskog odlučivanja i zastupanja građana. Ove izmjene su ključne za unapređenje rada Skupštine, s fokusom na odgovornost i efikasnost u donošenju odluka kako Skupštine kao zakonodavnog organa vlasti, tako i svakog zastupnika i zastupnice pojedinačno, stoji u saopštenju. 


- Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo upućuje zahtjev Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za smjenu Faruka Kapidžića iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Svojim političkim utjecajem kao predsjednik KO SDA Sarajevo, kontinuiranim lošim radom, kao i sukobom interesa ne može kvalitetno doprinijeti radu u ovoj instituciji. 
Predsjedništvo SDP BiH Sarajevo je zadužilo izabrane i imenovane zvaničnike na svim nivoima vlasti da hitno pokrenu pitanje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, a sve u pravcu pravednije i pravičnije raspodjele istih uzimajući u obzir da će Kanton Sarajevo zbog ranijih izmjena navedenog zakona ostati uskraćen za preko 350 miliona KM u periodu 2023.-2025.


Predsjedništvo KO SDP Sarajevo upućuje inicijativu Gradskom vijeću Grada Sarajeva i Skupštini Kantona Sarajevo da, svako u okviru svojih nadležnosti, poduzme neophodne aktivnosti prema nadležnim organima u cilju stvaranja uslova kako bi se izmjenom pozitivnih propisa omogućio (Izborni zakon, Ustav FBiH, Ustav Kantona Sarajevo, Statut) neposredan izbor gradonačelnika Grada Sarajeva.


Predsjedništvo KO SDP BiH Sarajevo poziva Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS da hitno reaguje na inicijativu za donošenje Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koja je podnesena prije više od godinu dana. Problem legalizacije objekata je gorući za veliki broj građana i značajno utiče na njihov svakodnevni život. S obzirom na to da do danas nije dobijen odgovor od resornog ministarstva, insistiramo na tome da se ova inicijativa uvrsti u dnevni red te da se proces donošenja Zakona ubrza radi rješavanja ovog važnog pitanja.


Pozivamo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS da što prije delegira prijedlog formiranja komunalne policije na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo. S obzirom na narušenu čistoću grada i važnost regulisanja komunalnog reda, smatramo da je od suštinske važnosti da se ovaj prijedlog stavi na glasanje kako bi se osiguralo kvalitetnije upravljanje komunalnim uslugama i održavanjem čistoće.


Svi izabrani i imenovani zvaničnici sarajevskog SDP-a na svim nivoima vlasti nastavit će odgovorno raditi u interesu svih ljudi, još kvalitetnije će raditi na razvoju zajednice i unapređenju kvaliteta života, i sigurni smo da ćemo opravdati povjerenje građana - zaključeno je u saopštenju SDP-a.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI