Od 8. jula nedostupan organima BiH

Inicijativa za smjenu Zorana Galića je usvojena, samo su HDZ-ovi zastupnici bili protiv

Hronika 22.10.24, 19:06h

Inicijativa za smjenu Zorana Galića je usvojena, samo su HDZ-ovi zastupnici bili protiv
Inicijativu je podržalo 30 zastupnika, a četiri su bila protiv. Radi se o HDZ-ovim zastupnicima Marinku Čavari, Predragu Kožulu, Slavku Matiću i Darijana Filipović

 

 

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojena je zastupnička inicijativa Sabine Ćudić kojom se traži smjena zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića.

 

Kako je saopćeno iz Parlamenta, time Zastupnički dom PSBiH zahtjeva od Nezavisnog odbora PSBiH da Vijeću ministara predloži smjenu Galića, u skladu sa članom 16. Poslovnika o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH.

 

Inicijativu je podržalo 30 zastupnika, a četiri su bila protiv. Radi se o HDZ-ovim zastupnicima Marinku Čavari, Predragu Kožulu, Slavku Matiću i Darijana Filipović.

 

Zoran Galić osumnjičen je za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela, te je za njim, na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine, raspisana centralna i međunarodna potjernica.

 

Pobjegao je u Hrvatsku, zatražio bolovanje koje nije opravdao, a podnio je i zahtjev za razrješenje dužnosti, jer je ostvario pravo na penzionisanje.

 

On je od 8. jula nedostupan policijskim i pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI