Parlamentarna skupština BiH

Razmatran prijedlog zakona povratu PDV-a za prvu kupovinu stana: Zakon je dobar, ali ga treba doraditi

Hronika 22.10.24, 18:15h

Razmatran prijedlog zakona povratu PDV-a za prvu kupovinu stana: Zakon je dobar, ali ga treba doraditi
- Kao jedan od razloga za donošenje ovih dopuna je i socijalni karakter predloženih izmjena, jer smo suočeni sa visokim cijenama stanova u BiH i sa ovim izmjenama mladim ljudima bi kupovina prve nekretnine bila pristupačnija - kazali su predlagači

 

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su danas na sjednici Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji su predložili poslanici Sanja Vulić, Mia Karamehić-Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović.

 

Dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost se odnose na povrat od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe, fizičke subjekte koji su nastanjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

Navedene dopune su predložene jer se analizom efekta ovakvih mjera u zemljama regiona, dokazalo da su naišle na pozitivne efekte na stanovništvo i ekonomiju.

 

U obrazloženju se navodi da se očekuje i uticaj na tržište nekretnina u smislu da će stanovi cjenovno biti pristupačniji.

 

- Kao jedan od razloga za donošenje ovih dopuna je i socijalni karakter predloženih izmjena, jer smo suočeni sa visokim cijenama stanova u BiH i sa ovim izmjenama mladim ljudima bi kupovina prve nekretnine bila pristupačnija - kazali su predlagači.

 

Namjera je da svaka punoljetna osoba sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini ima pravo da podnese zahtjev za povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, a koja nije bila ranije u prometu.

 

Predmetna porezna olakšica bi podrazumijevala da kupci ne ostvaruju pravo na umanjenje PDV-a na luksuz, odnosno da se predmetno pravo ograniči na povrat PDV-a koji se odnosi na uobičajenu kvadraturu 40 kvadratna metra stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 kvadratnih metara za svakog člana domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na povrat za kupovinu prvog stana.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić je čestitao predlagačima prijedloga, ali je istakao da neki pojmovi nisu dovoljno definisani, kao i da stan i stambeni objekti nisu isto.

 

Opozicija je stava da je zakon dobar, ali da je potrebno u zakon uvrstiti nekoliko odredbi, kao što je oslobađanje od PDV-a izgradnja kuće, posebno u ruralnim dijelovima države, kao i zabrana prometovanja nekretninom na određeni vremenski period čija je izgradnja ili kupovina oslobođena od PDV-a.   

 

Također su istakli da u BiH trenutno ima mnogo nelegalno stečenog novca koji se najlakše „pere“ kupovinom nekretnina te da treba biti veoma oprezan u definisanju zakona, ali su problematizirali i nepostojanje registra stanova u BiH prema kojim bi se utvrdilo da li neko kupuje prvu nekretninu.

 

Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine predlagača Nihada Omerovića je skinut s dnevnog reda.

 

(FENA/au)

BLIN
KOMENTARI