drugi put zaredom značajno priznanje

Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere, ponovo osvojila prvu nagrada EU-a za istraživačko novinarstvo

Mediji 22.10.24, 17:08h

Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere, ponovo osvojila prvu nagrada EU-a za istraživačko novinarstvo
Pribinja, nagrađena već drugu godinu zaredom, nagradu je dobila za istraživačku priču “Optužbe pacijentica za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici”

 

 

Reporterka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja i novinari s portala Balkanske istraživačke mreže (BIRN) – Detektor.ba podijelili su prvu nagradu Evropske unije za najbolju istraživačku priču, objavljeno je u Sarajevu na ceremoniji koju je organizovala Thomson Media, a čiji je domaćin bila Europe House. Ova prestižna nagrada, koju podržava Evropska unija, slavi izuzetna dostignuća istraživačkih novinara u Bosni i Hercegovini.


Pribinja, nagrađena već drugu godinu zaredom, nagradu je dobila za istraživačku priču “Optužbe pacijentica za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici”.


Nekoliko pacijentica optužilo je pročelnika Odjela za humanu reprodukciju za seksualno uznemiravanje tokom ginekoloških pregleda. Pribinja je došla do više žena koje dijele to iskustvo.


“Posebno mi je važno što je nagrađena upravo ova priča koju je bilo iznimno teško realizirati, zbog same tematike koju ona prati, pritisaka i usporavanja te pokušaja da se ta priča zaustavi. Kada se jedan novinar nađe u takvoj situaciji, osim što je bitno da on ostane dosljedan, iznimno je važno da ima i podršku svojih nadređenih, svojih urednika kao i njihovo razumijevanje. U tom smislu sam imala bezrezervnu podršku. Hvala im mnogo, hvala i menadžmentu moje kuće, koji su, nažalost, morali biti uključeni u cijelu priču s obzirom na prijetnje tužbama koje smo imali”, rekla je Pribinja.


Dvojac s portala Detektor.ba, koji čine Selma Učanbarlić i Nino Bilajac, prvom nagradom su nagrađeni za istraživačku priču “Unutar milionske prevare eMagnetixa i kako je ‘posao iz snova’ postao noćna mora”.

 

eu-nagrada-novinarstvo

 


Drugu nagradu dobio je Dejan Rakita za priču “Trgovska gora: Zašto i kako je izabrana, što se tamo tačno gradi i kakve nam opasnosti donosi”, objavljenu na portalu Mislioprirodi.ba.


Treću nagradu podijelile su novinarke magazina Žurnal Azra Omerović i Zinaida Đelilović za serijal priča u kojima su pratile i ukazivale na nepravilnosti u radu Internacionalnog univerziteta u Goraždu te novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Azhar Kalamujić za članak “Nazovi bega radi parkinga”.


Nagrade je laureatima uručio ambasador Luigi Soreca, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a u svom kratkom obraćanju je istakao opredijeljenost EU za podršku nezavisnom novinarstvu i slobodi medija u regionu.  

 

“Profesionalno novinarstvo, oslobođeno straha i zastrašivanja, jedan je od kamena temeljaca svake  demokratije. Građani imaju pravo da znaju da li se javni novac zloupotrebljava ili da li se kompanije, institucije ili pojedinci bave štetnim aktivnostima. Želio bih odati priznanje hrabrosti i posvećenosti istraživačkih novinara širom Bosne i Hercegovine, posebno zato što su novinari prečesto meta prijetnji ili napada. Jačanje slobode izražavanja i medija jedan je od ključnih prioriteta kojima se Bosna i Hercegovina mora pozabaviti kako bi ostvarila napredak na putu ka EU i nastavit ćemo insistirati da mora postojati institucionalna zaštita novinara i brza reakcija na svaki napad na novinara,” rekao je Ambasador Soreca.


Novinari iz Bosne i Hercegovine podnijeli su više od 53 prijave na poziv za Nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo 2024.


Žiri za ovogodišnju nagradu čine renomirani medijski profesionalci Nidžara Ahmetašević, Ozren Kebo i Dragana Dardić, programska direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.


Nagradu EU-a za istraživačko novinarstvo organizuje Thomson Media, medijska organizacija posvećena razvoju medija i promovisanju slobode štampe širom svijeta. Projektom „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj II“ se želi prepoznati i promovisati izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Projekat finansira Evropska unija.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI