Kako će uticati na saobraćaj?

Iako je u funkciji tek dvije godine: Pelješkom mostu već treba sanacija, pojavile se pukotine

Hronika 22.10.24, 12:01h

Iako je u funkciji tek dvije godine: Pelješkom mostu već treba sanacija, pojavile se pukotine
Površinske pukotine nastaju uslijed stezanja betona i uobičajena su pojava baš za nove građevine, no sanirati se moraju pogotovo u agresivnim sredinama, odnosno na moru
 
 
 
Pelješki most, iako pušten za saobraćaj prije tek nešto više od dvije godine - već treba popravke.
 
Oštećenja nisu velika ni opasna, ali ako se ne saniraju, mogla bi to postati. A sve, po običaju, zapinje - na javnoj nabavci, piše Dnevnik.hr.
 
Iz Hrvatskih cesta kažu da razloga za brigu nema.
 
- Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o konstruktivnim oštećenjima, radi se o pojavi površinskih pukotina koje nemaju utjecaja na sigurnost i stabilnost konstrukcije, pa tako onda i na sigurno odvijanje saobraćaja - izjavio je inženjer građevine u Hrvatskim cestama Davor Perić za Dnevnik Nove TV.
 
 
Površinske pukotine nastaju uslijed stezanja betona i uobičajena su pojava baš za nove građevine, no sanirati se moraju pogotovo u agresivnim sredinama, odnosno na moru.
 
 
- Znači so, vjetar, koji može onda u takve pukotine nagurati more, može ta so doći do armature, armatura korodirati i time se smanjiti vijek mosta - objasnio je građevinski sudski vještak Žarko Željko.
 
 
Bude li se most morao popravljati, možda će saobraćaj usporiti, ali kroz Neum, uvjereni su lokalci, neće morati jer vjeruju da će bar jedna traka mosta, čak i uslijed radova, uvijek biti otvorena.
 
 
 
- Svi su radovi pokriveni desetogodišnjom garancijom izvođača radova, tvrtke China Road and Bridge Corporation, i naravno da su obvezni također učestvovati u ovom procesu kada pratimo pojavu nedostataka u fazi korištenja - objasnio je inženjer Hrvatskih cesta Davor Perić za Dnevnik Nove TV.
 
Ali upravo s praćenjem stanja trenutno zapinje. Hrvatske ceste sarađuju s građevinskim fakultetom, ali postupak javne nabavke za provedbu redovnih pregleda mosta već je dva puta pao zbog žalbi. So i more za to nemaju baš razumijevanja, a vrijeme curi.
 
(DEPO PORTAL/dg)
BLIN
KOMENTARI