FOTO/ U 19:00h

Večeras u Collegium artisticumu otvorenje izložbe 'Zapisi' Edina Numankadića

Kultura 18.10.24, 12:59h

Večeras u Collegium artisticumu otvorenje izložbe 'Zapisi' Edina Numankadića
Izložba obuhvata nekoliko stotina radova iz ciklusa “Zapisi“ koji su nastajali tokom posljednjih četrnaest godina, a možete je pogledati do 6. novembra

 

 

Iz Collegium artisticuma najavljeno je otvorenje izložbe “Zapisi” umjetnika Edina Numankadića, koje će biti upriličeno u petak, 18. oktobra 2024. godine u 19:00 sati.

 

Izložba obuhvata nekoliko stotina radova iz ciklusa “Zapisi“ koji su nastajali tokom posljednjih četrnaest godina, a možete je pogledati do 6. novembra 2024. godine, radnim danima i subotom u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

 

Edin Numankadić (Sarajevo, 1948. godine) je jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika od početka sedamdesetih godina. Završio je Pedagošku akademiju, Katedra za likovno obrazovanje Sarajevo. Studirao je Historiju jugoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 

U ranom periodu Numankadić se izražava jezikom slikarstva bojenog polja i procesualnog i analitičkog slikarstva. U kasnijem periodu, tokom i nakon rata Numankadić se služi i praksom Objet trouvéa – slučajno pronađenih predmeta.

 

Brojne samostalne izložbe i učešće na značajnijim internacionalnim umjetničkim smotrama, kao i brojne osvojene nagrade i priznanja, govore o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. Jedan je od osnivača umjetničke grupe 1+1+1 početkom sedamdesetih, Prostor-Oblik sredinom sedamdesetih godina i grupe KAMMEN. Svojim umjetničkim aktivnostima nedvojbeno je doprinijeo pluralizaciji i liberalizaciji likovnosti na bosanskohercegovačkoj umjetničkoj sceni.

 

edin-numankadic-postavka-collegium-zapisi2

 

Bio je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi (Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu) i njen stalni savjetnik. Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Izlagao na oko 50 samostalnih i učestvovao na preko 350 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva i Orden francuskog viteza umjetnosti i književnosti. Dva puta je učestvovao na Venecijanskom bijenalu: 1993. godine sa projektom Svjedoci postojanja i 2003. godine u sklopu bosanskohercegovačke selekcije.

 

Zbirka umjetničkih djela Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića 2017. godine postala je bogatija za 29 radova bosanskohercegovačkog umjetnika Edina Numankadića koji je poklonio 24 slike iz ciklusa Tragovi i Zapisi, kao i 5 asamblaža iz ciklusa Kutije, time dajući značajan doprinos Zbirci u segmentu savremenog likovnog izraza.

 

(DEPO PORTAL/au)

 

BLIN
KOMENTARI