Kantonalni sud u Sarajevu

Emotivna svjedočenja na suđenju Anelu Bećiroviću: Majka ubijene Emire Maslan plakala u sudnici

Hronika 16.10.24, 20:47h

Emotivna svjedočenja na suđenju Anelu Bećiroviću: Majka ubijene Emire Maslan plakala u sudnici
Dijete mi je reklo da je vidjelo mamu da spava, da leži na ćilimu, kazala je Fata Maslan

 

 

Emotivnim svjedočenjem majke i brata ubijene Emire Maslan jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Anelu Bećiroviću koji se tereti da je u novembru prošle godine hicem u glavu usmrtio Emiru, u stanu pred njihovim tada četverogodišnjim djetetom. Bećirović se tereti za nasilje u porodici i neovlašteno držanje oružja.


Skoro tokom cijelog svjedočenja, Emirina majka Fata Maslan nije mogla zaustaviti suze, govoreći o patnji kroz koju je njena kćerka Emira prolazila u braku s Bećirovićem zbog koga je dva puta završila u sigurnoj kući. Majka je govorila i o svađama koje su imali s Bećirovićem koji nikada nije dijete vraćao na vrijeme.
 

Fata Maslan je dobila starateljstvo nad Emirinim djetetom. Dječak je u prvim kontaktima kazao da je „babo uzeo pištolj i rekao: 'Idemo da ubijemo mamu.'“. Fati je rekao da je vidio „mamu da spava, da leži na ćilimu“.
 

Na pitanje tužiteljice postavlja li imovinsko-pravni zahtjev prema optuženom, Fata Maslan je kazala:
 

- Od te strane mi apsolutno ništa ne treba, ako bih mogla dijete da vratim na pravi put bez ikakvog suočavanja, na miru. Ostao mi je samo dragi Bog da tom djetetu pomognem da izađe na pravi put.
 

Emir Maslan, brat ubijene Emire, također je govorio i patnji koju je prošla njegova sestra. Kada je drugi put otišla u sigurnu kuću, kazala mu je „da je morala opet otići, jer je počeo konstantno da se drogira“.
 

- Počeo je da je psihički zlostavlja, prijetio joj da će baciti dijete kroz prozor ako se usudi da ga napusti. Govorio joj je da mora napustiti posao – naveo je Emir Maslan, kazavši da je Emira svoju porodicu izdržavala, a da Anel nije radio.

 

S Emirom se čuo i u noći ubistva, žalila mu se i tražila da prijavi kašnjenje dovođenja djeteta.
 

- Čitav život se borila, radila, od gospodina nije marke tražila, a on ju je čitav život maltretirao, provocirao ničim izazvan, bila je primjer dobre osobe, majke, sestre – kazao je kroz suze Emir Maslan.


Admir Šalaka, koji je tada bio istražitelj Odjela za krvne i seksualne delikte MUP-a KS, ispričao je detaljno kako je pronađeno tijelo Emire Maslan, te kako je uslijedila potraga za djetetom za koje se sumnjalo da ga je odveo naoružani Anel Bećirović.
 

Uplašeni za život djeteta koje se nije oglašavalo, na kraju su specijalci MUP-a KS razvalili štokove blindiranih vrata i nasilno upali u stan u Aleji Lipa. Prvo što je Šalaka vidio od prašine i cigli je bilo dijete koje je vrištalo. Odmah su ga izvukli, a potom se čuo glas muškarca: „Ostavite mi dijete, nemojte mi prilaziti, sve je gotovo, nemate vi ništa s tim, odmaknite se“. Bio je to Bećirović koji je prislonio pištolj sebi na glavi.
 

Nakon sat i po pregovora, policija mu je otela pištolj iz ruku, te je uhapšen.
 

– Bila to mučna situacija, žao mi je djeteta – kazao je Šalaka.


Optuženi se obrušio na Emirinu majku, prigovarajući joj da ni nakon 10 mjeseci nije dala njegovoj majci da vidi dijete. Fata Maslan mu je rekla da „dijete nije igračka, ni aparat, da nije bilo spremno, te da mora samo izabrati kada hoće vidjeti nanu“. Bećirović je potom rekao da mu je žao što se sve desilo, te tu izjavu praktično poništio rekavši da je Emira dijete izlagala stresu. Sudija je prekinuo ove provokacije. 

 

(Avaz, DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI