Opet dobio upozorenje

Sud BiH odbacio zahtjeve Dodikove odbrane: Izneseno 36 dokaza na ročištu

Hronika 16.10.24, 16:34h

Sud BiH odbacio zahtjeve Dodikove odbrane: Izneseno 36 dokaza na ročištu
Na suđenju Dodiku ispostavilo se da je advokat Bubić napravio haos jer mu je nestalo papira u faxu, upozorenje dobili i Nobilo i Petronijević

 

 

Danas je u Sudu BiH nastavljen glavni pretres u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Miloša Lukića, piše Raport.

 

Već napočetku ročišta sutkinja Sena Uzunović je kazala: "Kao što možete vidjeti, ja sam se pojavila u sudnici, što govori da je odbijen zahtjev odbrane prvooptuženog za mojim izuzećem, o čemu ste obaviješteni i pismenim putem".

 

Potom je kod konstatiranja o prisustvu strana u postupku, kada je Dodik rekao "tu sam" ona ukazala da on ponovo nije ustao.

 

- Konstatiram nepoštivanje Suda - rekla je sutkinja Uzunović

 

U nastavku je Tužilaštvo BiH trebalo izvesti svoje dodatne dokaze replike, međutim do toga nije došlo zbog toga što je odbrana Milorada Dodika tek jučer u poslijepodnevnim satima dostavila izjašnjenje o dokazima replike Tužilaštva, a što su trebali učiniti još prije prethodnog ročišta, zbog čega je u konačnici došlo i do traženje izuzeća sutkinje Uzunović.

 

Podsjećamo, Goran Bubić, advokat Milorada Dodika tvrdio je da nije dobio obavijest od Suda BiH o izjašnjenju na dokaze replike Tužilaštva BiH, međutim, sutkinja Uzunović je dokazala da on nije govorio istinu i da je putem faxa dokument stigao do Bubićeve kancelarije.

 

Danas se i saznalo da je Bubić u međuvremenu izvršio uvid u spis Suda vezano za taj fax, pa se pravdao da u faxu nije bilo papira i da zbog toga nije dobio obavijest iz Suda. Međutim, Uzunović je kazala da to za Sud nije opravdanje, no ipak je stopirano izvođenje dokaza replike Tužilaštva na današnjem ročištu, a Sud će naknadno obavijestiti odbranu o svojoj odluci da li prihvata prigovore na te dokaze ili ne, odnosno hoće li mijenjati svoje procesno rješenje doneseno ranije o prihvatanju tih dokaza.

 

Tako je danas svoje dokaze iznijela odbrana drugooptuženog Lukića. Radi se o 36 dokumenata od kojih se većina odnosi na zbirne i završne izvještaje o izradi Službenog glasnika RS u vrijeme kada su u njima objavljivani neustavni zakoni koje je visoki predstavnik Christian Schmidt stavio van snage.

 

Također, među dokazima su i prepiske, čiji sadržaj nije čitan danas u sudnici, Lukićeve odbrane sa uredom visokog predstavnika i s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, kao i s Tužilaštvom BiH.

 

U dokaze je Lukićeva odbrana uvrstila i rješenje o njegovom imenovanju na poziciju v.d. direktora Službenog glasnika iz 2023. godine. Tu se našla i verbalna nota SR Njemačke od 9. jula 2021. godine kao i nota OHR-a od 19. augusta 2021. godine u vezi s imenovanjem Schmidta na poziciju visokog predstavnka.

 

Tužilaštvo BiH je tražilo tumačenje od Lukićeve odbrane u vezi s Rješenjem o Lukićevom imenovanju o čemu je odbrana dostavila dva dokaza: samo rješenje i ono koje je stiglo na protoko.

 

Tužitelj Nedim Ćosić je pitao na koje okolnosti advokat Miljkan Pucar ulaže te dokaze. Pucar je rekao: "U odnosno na ono što je u optužnici".

 

Zanimljivo je da je ustanovjeno da je Pucar sutkinji Seni Uzunović "greškom" dostavio i spisu s dokazima jedan dokaz za koji se ispostavilo da je višak. Naime, kada je sutkinja Uzunović tražila pojašnjenje o materijalu dostavljenom pod nazivom "Zakon o potvrđivanju Opšteg mirovnog sporazuma SR Jugoslavije", Pucar je kazao da je to u spis ušlo "omaškom" te da to neće uložiti kao dokaz u ovom momentu. Taj mu je materijal onda vraćen.

 

Sutkinja Uzunović danas je upozorila pravne savjetnike Milorada Dodika, Gorana Petronijevića i Antu Nobilu (koji danas nije prisustvovao ročištu) da se suzdrže od javnih istupa i komentiranja ovog predmeta, konkretnih sudija u predmetu i Suda BiH.

 

Ona nije pojašnjavala detaljnije na koje konkretno istupe misli, ali je kazala da je ovo upozorenje uputila u skladu sa evropskom Konvencijom o ljudskim pravima, prema kojoj se može smatrati da određeni komentari pravnih zastupnika mogu biti štetni i po druge u predmetu, a posebno ako su njihove izjave pogrešne, što implicira da nije neograničena njihova sloboda govora.

 

- Kao sudija Suda BiH dužna sam suditi dignitet i ovog suda i svoj dignitet - rekla je Uzunović.

 

Ona je u na prošlom ročištu upozorila i Gorana Bubića i pročitala odredbu zakona po kojoj se za vrijeđenje suda može izreći novčana kazna.

 

Advokat Milorada Dodika i danas je pokušao da kaže kako odbrane optuženih i Tužilaštvo nisu u istom položaju i da su tužioci privilegirani, potkrepljujući to s navodom da je Tužilaštvo BiH još uz optužnicu dostavilo dokaze koje je Sud mogao vidjeti. Odmah ga je prekinula sutkinja kazaviši da nije dobila niti jedan dokaz uz optužnicu, jer je sudija za prethodni pustupak (Mirsad Strika op.a.) odmah nakon svog posljednjeg ročišta vratio te dokaze Tužilaštvu BiH.

 

Ona je pojasnila da kada bilo koja strana dokaze možda dostavi i greškom oni odmah budu vraćeni i da to ne znači da ih je Sud vidio.

 

- Sud u ovom trenutku ne zna za sadržaj dokaza replike Tužilaštva BiH - rekla je Uzunović.

 

Naredno ročište bit će održano 30. oktobra.

 

(Raport.ba/DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI