Okolica Zenice

Sin Đorđa Balaševića u BiH će snimati film po čuvenoj očevoj pjesmi

Kultura 15.10.24, 12:33h

Sin Đorđa Balaševića u BiH će snimati film po čuvenoj očevoj pjesmi
- Zamišljam ga kao prelijep most između svih nas, radnja će pratiti jednu spontanu temu, snimat će se okolici Zenice, u srcu Bosne i Hercegovine - navodi Aleksa Balašević

 

 

Aleksa Balašević, sin legendarnog Đorđa Balaševića i nekadašnje gimnastičarke, a danas književnice Olivere Balašević, sretna je kombinacija umjetnosti, sporta i uspješnog biznisa. Trenutno promovira svoj filmski prvijenac "Megdan: između vode i vatre", čiji je scenarista i producent, a film je svoju svjetsku premijeru imao na Ischia Film Festivalu, gdje je nagrađen za najbolji debitantski film.

 

U nedavnom intervjuu otkrio je kako ne planira stati sa filmovima te da će se njegov naredni filmski projekt snimati u Bosni i Hercegovini. 

 

- Radi se o Đoletovoj pjesmi "Nevernik", tako se zove i moj film čiji sam scenarij zamislio drugačije, iako će se kroz film provlačiti likovi iz te pjesme. Razlog zbog kojeg će se snimati u Bosni nije samo pjesma nego ono što smo mogli vidjeti proteklih dana, kad su se, nakon strašnih poplava koje su odnijele brojne živote, u Bosnu uputili spasilački timovi iz Slovenije, Hrvatske i Srbije – svi su kao jedan otišli pomagati. Ranije smo imali situaciju s Covidom-19, svi smo, od zemalja regije do cijelog svijeta bili ujedinjeni u borbi protiv tog "izvanzemaljskog neprijatelja" kakav je bio Covid-19. Čini mi se da se na ovom svijetu mora pojaviti nešto strašno, poput nedavnih poplava ili neko "nevidljiv, sa druge planete" poput Covida -19, da bi mi bili ujedinjeni. Želim reći to da će film biti upravo o tome. Zamišljam ga kao prelijep most između svih nas, radnja će pratiti jednu spontanu temu, snimat će se okolici Zenice, u srcu Bosne i Hercegovine. Jedan dio filma bit će sniman na sjeveru Srbije (Đoletova pjesma spominje mjesto Stara Kanjiža "pa malo naniže, gdje Tisa uspori"), s tim da će dio filma obuhvatit Belgiju. Mogu vam reći i to da nam iz Belgije dolazi produkcija. Time ćemo se baviti iduće tri godine, a pridružila su nam i dva jako poznata hrvatska glumca čija vam imena ne mogu otkriti. Spremamo prelijepu stvar o zajedništvu, o rukama koje pružamo jedni drugima kad je najteže - naveo je Balašević.

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI