VIDEO/ Kraj agonije legendarnog benda

Prodao se Pink Floyd: Doslovno i za 400 miliona dolara!

Kultura 15.10.24, 10:30h

Prodao se Pink Floyd: Doslovno i za 400 miliona dolara!
Prodali su više od 250 miliona ploča u svijetu, njihovi su albumi uspjeli doći na vrh američke Billboard 200 ljestvice, a sada su prodali prava na svoj muzički katalog, ime i izgled brenda

 

 

Pink Floyd, bend koji je prodao preko 250 miliona ploča u svijetu te čiji su albumi "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "The Wall" te "Atom Heart Mother" uspjeli doći na vrh američke Billboard 200 ljestvice, navodno je pristao prodati prava na svoj muzički katalog, ime i izgled brenda Sony Musicu za 400 miliona dolara, prenosi Daily Mail.

 

Sony Music neće zadržati autorska prava na tekstove pjesama, ali će imati prava na merch te filmske ili televizijske spin-offove. Do sada je, na sličan način, Sony Music poslovao i s Queenom, Bob Dylanom i Bruceom Springsteenom.

 

Odluka dolazi nakon dvije godine od spora oko porezne strukture članova Pink Floyda te kontroverznih komentara Rogera Watersa u vezi Izraela i Ukrajine zbog kojih su Hipgnosis, Warner Music, BMG i slični odustali preuzeti katalog i prava u vrijednosti od 500 miliona dolara.

 

Podsjetimo, Waters je izraelsko postupanje prema Palestini usporedio s onim što se događalo 1930-ih u Njemačkoj te je tvrdio da ruska invazija Ukrajine 2022. "nije bila neprovocirana". Waters je također rekao i da je SAD "najzločestija zemlja na svijetu" te da su Jevreji u SAD-u i Velikoj Britaniji odgovorni za Izrael.

 

Osim Watersa, bend su činili gitarista i klavijaturista David Gilmour, bubnjar Nick Mason te pokojni klavijaturista Richard Wright i frontmen Roger "Syd" Barrett. Gilmour je, prošlog mjeseca, kako prenosi Daily Mail, potvrdio da je prodaja u toku. 

 

- Razlog zašto to želim učiniti je što ne želim svoju djecu opterećivati cijelim tim nasljeđem. I dosta mi je tereta brige o toj ostavštini zadnjih gotovo 40 godina i svađama koje se nastavljaju... - izjavio je.

 

Inače, bend je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame 1996., a svoj 15. i posljednji studijski album, "The Endless River" izdali su 2014. godine. Prošle godine su izbacili box set za 50. godišnjicu albuma "The Dark Side of the Moon", a na Spotifyu imaju preko 18 miliona slušatelja.

 

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI