BILA NA SPISKU ZA RAZMJENU

Nestala je na zadatku, a onda su Rusi priznali šta su joj napravili: Preminula mlada novinarka, imala je samo 28 godina

Hronika 11.10.24, 21:02h

Nestala je na zadatku, a onda su Rusi priznali šta su joj napravili: Preminula mlada novinarka, imala je samo 28 godina
Bila je na opisu za razmjenu zarobljenika, trebala je uskoro biti prebačena u Moskvu, ali spas nije dočekala

 

 


Ukrajinska novinarka koja je slala izvješća iz prve ruke o životu pod ruskom okupacijom umrla je u ruskom zatvoru, rekli su dužnosnici u četvrtak.


Viktorija Roščina, koja je ovaj mjesec napunila 28 godina, kao freelancer novinarka slala je izvješća ukrajinskim medijima Ukrajinska Pravda i Hromadske Radio te Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda, koji financira SAD.


Roščina je izvješćivala o životu na Krimu nakon što je Rusija anektirala poluotok od Ukrajine 2014. te s područja istočne Ukrajine koja su zauzeli separatisti koje financira Rusija. Dokumentirala je i gotovo tromjesečnu obranu luke Mariupolj, nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju punog opsega u veljači 2022.


Najmanje 17 novinara ubijeno je dok su izvješćivali o ratu, prema podacima međunarodnih organizacija. Roščina je isprva držana 10 dana u južnoj Ukrajini nakon invazije, a krenula je na novo putovanje u okupirane regije kada je nestala u kolovozu 2023. Ruski dužnosnici priznali su prošlog svibnja da je bila zatočena, prenosi Jutarnji.hr.


Njezinu je smrt na televiziji objavio Petro Jacenko, glasnogovornik ukrajinskog Koordinacijskog stožera za postupanje s ratnim zarobljenicima. Okolnosti njezine smrti još se ne znaju, rekao je.


Glasnogovornik ukrajinske Obavještajne uprave HUR-a Andrij Jusov rekao je za javnu televiziju Suspilne da je Roščina bila na popisu zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni. Trebala je biti prebačena u Moskvu iz pritvora u južnom gradu Taganrogu, rekao je.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI