Nova metoda

Na KCUS-u prvi put urađen otohirurški operativni zahvat Piezo metodom

Hronika 11.10.24, 14:11h

Na KCUS-u prvi put urađen otohirurški operativni zahvat Piezo metodom
Prema riječima prof. dr. Almira Derviševića, v.d. šefa Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata, ta metoda ima brojne benefite za pacijente. Između ostalog se smanjuje vrijeme boravka u bolnici i pacijenti se brže oporavljaju

 

 

Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata  Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) urađen je prvi put otohirurški operativni zahvat Piezo metodom. Pacijent je imao indikaciju za navedeni zahvat i uklanjanje cholesteatoma iz srednjeg uha. Ta metoda je atraumatska, u odnosu na sve druge rotacione instrumente uz maksimalno očuvanje vitalnih struktura srednjeg i unutrašnjeg uha.
 

Prema riječima prof. dr. Almira Derviševića, v.d. šefa Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata, ta metoda ima brojne benefite za pacijente. Između ostalog se smanjuje vrijeme boravka u bolnici i pacijenti se brže oporavljaju.

 

- Piezo hirurgija se bazira na radu piezo električnih uređaja. Glavna karakteristika tog aparata je u tome što rade na bazi ultrazvučne mikrovibracije. Budući da se energija prenosi isključivo na kost, nema kolateralne štete na mekom tkivu, što znači da su otok mekog tkiva i prateći hematomi smanjeni. Takođe, piezo aparat dolazi s različitim nastavcima koji se koriste za preoblikovanje kosti, tako da je taj uređaj izuzetno precizan te omogućava veću uspješnost operacija srednjeg uha uz maksimalno očuvanje vitalnih struktura - rekao je Dervišević.
 

U medicinskom timu koji je izveo tu proceduru učestvovali su dr. Dženad Hadžić i prof. dr. Almir Dervišević.
 

Prof. dr. Nermir Granov, direktor hirurške discipline naveo je da KCUS kontinuirano uvodi nove metode i procedure u liječenju pacijenata te da je u posljednje vrijeme povećan broj novih usluga na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata.
 

- KCUS raspolaže sa kvalitetnim kadrom, koji se stalno educira. Uvođenjem novih metoda u liječenju i dijagnosticiranju smanjit ćemo broj pacijenata koji se izmještaju izvan granica BiH. Nastojimo da pacijentima budu dostupne sve savremene minimalno invanzivne hirurške metode i da im omogućimo što bolje uslove boravka u bolnici - naglasio je prof. dr. Granov, saopćeno je iz KCUS.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI