Načelnik Starog Grada

Irfan Čengić o potencijalnoj poplavi i klizištu na Bistričkom potoku: 'Mi čistimo, ali džaba čistimo ako problem dolazi iz RS'

Hronika 08.10.24, 15:25h

Irfan Čengić o potencijalnoj poplavi i klizištu na Bistričkom potoku: 'Mi čistimo, ali džaba čistimo ako problem dolazi iz RS'
Istakao je i problem izgradnje "Trebević Hillsa", za koju je naveo da ima potrebne dozvole, no pitanje da li se radi u skladu s propisima

 

 

Općina Stari Grad Sarajevo  pozvala je nadležne institucije - Vladu Kantona Sarajevo,  Federalnu upravu civilne zaštite, Kantonalnu upravu civilne zaštite i Opštinu Istočni Stari Grad,  na zajedničko djelovanje kako bi se riješili  problemi sa uočenim nasipima zemlje u Bistričkom potoku, što može povećati rizik od klizišta i ugroziti naselja u tom području.

 

Tim povodom, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić na  pres-konferenciji je kazao da se ovaj lokalitet redovno čisti, ali da su  problemi što nesavjesni građani koji tu žive bacaju otpad u ovaj potok, kao i činjenica da se  potok nalazi na liniji između dva entiteta.

 

Zbog toga, nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, usljed obilnih padavina, mogu uzrokovati izlijevanje vode, što predstavlja prijetnju za građane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

 

Načelnik navodi na još jedna problem, koji je nije u općinskoj  nadležnosti, ali je na njihovoj teritoriji.

 

- Radi se o kamenolomu na ulazu u Sarajevo. Satelitske slike koje mi imamo pokazuju da je on ušao poprilično duboko u prostor pod nadležnošću Sarajevo-šuma i upitno je da li oni uopće imaju kantonalnu dozvolu za rad – kazao je Čengić.

 

Čengić je  spomenuo i izgradnju "Trebević Hillsa" za koji je kazao da "ima sve građevinske i potrebne dozvole, ali da je upitno da li se radovi izvode u skladu s propisima“.

 

Kada su u pitanju potencijalna  klizišta,  načelnik je kazao da je danas održao sa sastanak  Kantonalnim štabom Civilne zaštite,  koji bi trebao dati procjenu o tome.  

 

U osvrtu na Trebević, Čengić je naveo da postoje dva stepena zaštite, na nivou KS i  RS.

 

- Na dijelu Trebevića  koji se nalazi u FBiH  se ne smije ništa graditi što nije izgrađeno prije donošenja zakona 2012. godine. Oni objekti koji su bili tu se mogu renovirati, restaurirati ili izgraditi novi u identičnom obliku. U  RS-u postoji drugačiji stepen zaštite. Problem da su dva regulaciona plana, već urađena. Mi možemo komentarisati zasad samo ono vidljivo golim okom, tih nekoliko projekata koji su već izgrađeni. Po njihovim  regulaciononim  planovima ima desetine objekata i stotine hiljada kvadrata da se izgradi na Trebeviću, i to je ogroman problem kojeg ne može riješiti Općina Stari Grad – kazao je Čengić.

 

(FENA/au)

BLIN
KOMENTARI