SANEL KAJAN TRAŽI ODGOVORE

'Kada će biti završen put Ruište - Borci - Konjic - Sarajevo? Upozoravao sam još u decembru...'

Hronika 08.10.24, 13:29h

'Kada će biti završen put Ruište - Borci - Konjic - Sarajevo? Upozoravao sam još u decembru...'
Iz Ministarstva saobraćaja odgovaraju da ta „cesta iziskuje znatna novčana sredstva da bi bila kompletirana“

 

 

 

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan postavio je pitanje „da li Vlada i Ministarstvo saobraćaja FBiH (odnosno resorno kantonalno ministarstvo) namjeravaju u skorije vrijeme pristupiti procesu završetka puta od Mostara ka Sarajevu pravcem Ruište-Karaula-Glavatičevo-Sarajevo?“.


Kajan navodi da je on još u decembru prošle godine upozoravao na potrebu dovršetka putne komunikacije od Mostara ka Sarajevu pravcem Ruište - Borci - Konjic - Sarajevo, no iz Ministarstva saobraćaja mu je odgovoreno da ta „cesta iziskuje znatna novčana sredstva da bi bila kompletirana“.

 

put-ruiste-borci-konjic-sarajevo


- Nažalost, važnosti ove putne komunikacije postali smo svjesno posebno nakon tragedije koja je pogodila sjeverni dio Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), i uz nenadoknadive ljudske živote, odsjekla južni dio od ostatka države. Spomenuta cesta je značajna i kao alternativni put za južni dio BiH, te predstavlja izuzetno bitnu putnu komunikaciju koja bi povezivala Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo – poručio je Kajan.


Napominje da je glavni projekt je izrađen i to Rujište - Karaula - Glavatičevo.


- Iako je ova cesta u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza HNK - Uprave za ceste HNK, pozivam Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i resorno federalno ministarstvo da djeluje u cilju brže realizacije tog projekta. Ukoliko je potrebno može se pristupiti udruživanju sredstava s gradskog, kantonalnog i federalnog nivoa, ili uraditi prekategorizaciju, kako bi problem finansiranja bio riješen i put dovršen u što skorijem roku – zaključio je Kajan u saopćenju dostavljenom medijima. 


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI