VIDEO/ SARAJLIJA OBIŠAO I SVE SNIMIO

Ogorčeni građani Sarajeva: Zbog gradnje na Trebeviću začepljeno korito Bistričkog potoka, moguće bujice!

Biznis Klub 07.10.24, 20:29h

Ogorčeni građani Sarajeva: Zbog gradnje na Trebeviću začepljeno korito Bistričkog potoka, moguće bujice!
Već sada možemo primijetiti da je korito Bistričkog potoka djelimično zakrčeno, što onemogućava adekvatan protok vode. Pogledajte kosinu prekrivenu velikim brojem drveća koje se odvalilo; samo jedan loš trenutak, poput obilnih padavina, mogao bi pokrenuti ovaj nasip i zakrčiti korito - tvrdi Turulja

 

 

Kompleks koji se gradi na Trebeviću nepravilno odlaže iskopni materijal, što je dovelo do gotovo potpunog začepljenja korita Bistričkog potoka.


Tragom ovih tvrdnji i na poziv građana iz sarajevskih ulica Boguševac, Toka Džeka i Terezija, Damir Turulja obišao je sporni lokalitet korita Bistričkog potoka u podnožju Trebevića.


Prema njegovim riječima, situacija zaista jeste alarmantna - kompleks koji se gradi na Trebeviću nepravilno odlaže iskopni materijal, što je dovelo do gotovo potpunog začepljenja korita Bistričkog potoka.


Ova situacija stvara uslove za potencijalne bujice, koje bi mogle prouzrokovati katastrofalne posljedice, nalik onima koje su se dogodile u Jablanici, Kiseljaku, Fojnici i Varešu.


Turulja poziva nadležne institucije da hitno reaguju kako bi se spriječila potencijalna opasnost i osigurala sigurnost građana.


S obzirom na klimatske promjene i učestalost ekstremnih vremenskih prilika, ovakve situacije zahtijevaju brzu i efikasnu akciju.


- Već sada možemo primijetiti da je korito Bistričkog potoka djelimično zakrčeno, što onemogućava adekvatan protok vode. Pogledajte kosinu prekrivenu velikim brojem drveća koje se odvalilo; samo jedan loš trenutak, poput obilnih padavina, mogao bi pokrenuti ovaj nasip i zakrčiti korito. To bi moglo stvoriti akumulaciju vode na gornjoj strani, a ukoliko bi se taj 'čep' probio, u opasnosti bi se našlo područje Boguševac, Toka, Džeka i Terezija - navodiTurulja.


Tokom posjete, zatekao je izuzetno zabrinjavajuće stanje, koje je dokumentovano u video prilogu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI