8. novembra u Narodnom pozorištu

Čuveni američki gitarista gitarista Marc Ribot dolazi na Jazz Fest Sarajevo

Kultura 30.09.24, 17:38h

Čuveni američki gitarista gitarista Marc Ribot dolazi na Jazz Fest Sarajevo
Oni će na sarajevskom koncertu predstaviti svoj peti album objavljen prošle godine pod nazivom Connection, a sam Ribot je za ovaj album rekao da je “najbolji album koji smo ikad snimili”

 

 

Osmog novembra u Narodnom pozorištu u okviru Jazz Festa Sarajevo 2024 nastupit će čuveni trio američke gitarističke legende Marca Ribota - Ceramic Dog.

 

Uz Ribota, članovi trija su basista Shahzad Ismaily koji je producirao ili svirao na više od 400 albuma, “omiljeni muzičar muzičara”, po mišljenju The New York Timesa, i Ches Smith, bubnjar i perkusionista, jedan od najinventivnijih bubnjara eksperimentalne scene.

 

Oni će na sarajevskom koncertu predstaviti svoj peti album objavljen prošle godine pod nazivom Connection, a sam Ribot je za ovaj album rekao da je “najbolji album koji smo ikad snimili”. Marc Ribot snimio 25 albuma pod vlastitim imenom dok se stotinama broje albumi na kojima je gostovao, poput onih Toma Waitsa, Elvisa Costella, Dianne Krall, Marianne Faithful, sarađivao je i sarađuje sa ikonama američke avangarde kao što su John Lurie, John Zorn, Arto Lindsay, Bill Frisell. Redovito snima i nastupa sa svojim stilski različitim ansamblima Ceramic Dog, Los Cubanos Postizos, Young Philadelphians i drugim. 

 

Trio Ceramic Dog svrstavaju u različite žanrovske ladice ali Ceramic Dog je rock bend koji je svoju muziku protkao raznim uticajima od popa, psihodelije i diska do noisea, funka i jazza. Njihovi su koncerti uvijek novo, drugačije i neponovljivo iskustvo. 

 

Marc Ribot je već nastupao na Jazz Festu - 2007. godine imao je solo koncert, a 2016. nastupom u bendu Asmodeus zatvorio je evropsku premijeru Marathona Johna Zorna na kojem je nastupilo 11 njujorških bendova.

 

Ulaznice za koncert Marc Ribot’s Ceramic Dog kao i ulaznice za ostale koncerte festivala mogu se kupiti online na stranici www.jazzfest.ba.

 

(DEPO PORTAL/dg; Foto: Jazz Fest Sarajevo/Ebru Yildiz)

BLIN
KOMENTARI