VIDEO/ U saradnji sa IDDEEA-om

Šalteri postaju prošlost: Počela digitalizacija usluga BH Telecoma, evo šta to znači za korisnike

Biznis Klub 30.09.24, 15:15h

Šalteri postaju prošlost: Počela digitalizacija usluga BH Telecoma, evo šta to znači za korisnike
Badnjević je dodao da čekaju rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH koja treba dati pozitivno mišljenje vezano za korištenje podataka

 

 

Tehnička integracija između sistema BH Telecoma i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) predstavlja ključni korak u modernizaciji usluga, ali i značajan korak u procesu digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, istaknuto je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare.

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je rekao da je digitalna transformacija jedna od najvažnijih tema za evropsku budućnost BiH.

 

- Danas imamo još jedan temelj koji postavljamo na način da BH Telecom, kao jedna od najjačih firmi za digitalnu transformaciju, mogao bih reći u regionu, sa svojim kapacitetima i sa državnom agencijom, koja jeste najjača infrastruktura za digitalizaciju u BiH, svojom saradnjom će dovesti do toga da će iz početka određeni broj usluga, a vremenom sve usluge BH Telecoma, od kupovne, potpisivanja ugovora i drugih servisa,  moći obavljati se bez dolaska na šalter, potpuno digitalno – naveo je Forto.

 

Dodao je da BH Telecom može pomoći u digitalizaciji usluga općinskih i gradskih administracija s obzirom da posjeduju znanje i kadrove koji mogu održavati kompleksne sisteme koji će predvoditi digitalnu transformaciju u BiH. 

 

IDDEEA je, kako je kazao njen direktor Almir Badnjević, razvila potrebnu infrastrukturu, što je neophodno da bi druge institucije i kompanije mogle da pruže elektronske servise.

 

- BH Telecom se prvi uvezao sa IDDEEA-om. Svi građani koji koriste njihove usluge moći će da obezbijede elektronski potpis i onda sve elektronske servise. Uusluge za koje su morali da dođu na šalter BH Telecoma, moći će raditi od kuće koristeći elektronski potpis – naveo je Badnjević te najavio  i uvezivanje dvije banke koje bi koristile elektronski potpis.

 

Badnjević je dodao da čekaju rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH koja treba dati pozitivno mišljenje vezano za korištenje podataka.

 

- Čim to dobijemo pisano, praktično većinu dokumenata po koje građani sada moraju da idu na šaltere, poput cips prijava, razvićemo na način da će svaki građanin imati mogućnost da uđe na platformu kroz IDDEEA-u - naveo je Badnjević.

 

Generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević  je istakao da su završili uspješnu tehnološku integraciju sa IDDEEA-om kada je u pitanju kvalifikovani digitalni potpis.

 

- Bitno nam je iz perspektive naših poslovnih ciljeva da integrišemo digitalni potpis u naše interne procese čime ćemo obezbijediti efikasnost, uštede i  brzinu djelovanja u BH Telecomu, a eksterno ćemo krenuti fazno u implementaciju kvalifikovanog digitalnog potpisa od IDDEEA-e, prije svega na digitalnim kanalima – web shop, aplikacija Moj BH Telecom i ići ćemo prema našim šalterima gdje će građani moći da potpisuju različitu vrstu dokumenata koje su do sada potpisivali na papiru, ovaj put digitalno – naveo je Kovačević.  

 

 Naglasio je da su tehnološki kapaciteti BH Telecoma na raspolaganju privatnom i javnom sektoru u procesu uvezivanju različitih institucija i drugih koji žele da se osavremene na ovaj način.

 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI