opet o pio/mio pravilima

Do kada će se osobama koje moraju u prijevremenu penziju umanjivati primanja, ko može inicirati izmjene Zakona?

Hronika 30.09.24, 14:06h

Do kada će se osobama koje moraju u prijevremenu penziju umanjivati primanja, ko može inicirati izmjene Zakona?
Čitaoci se pitaju zašto se na taj način kažnjavaju osobe koje zdravstveno više ne mogu izdržati u radnom odnosu, a od starosne penzije ih dijele neke dvije godine ili godina


 


U Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 2018. godine postoji opcija za odlazak u prijevremenu starosnu penziju. Međutim, osobe koje se odluče na takvu penziju se kažnjavaju trajnim umanjenjem penzije koje na godišnjem nivou iznosi četiri posto.


Redakciji Faktora se obratilo više čitalaca pitajući zašto se na taj način kažnjavaju osobe koje zdravstveno više ne mogu izdržati u radnom odnosu, a od starosne penzije ih dijele neke dvije godine ili godina.


- Poznajem ženu koja ima dvije godine do penzije, kojoj je kičma u lošem stanju i ne može više da radi, a ne može ni u penziju jer joj zakon ne dozvoljava. S obzirom na to da ne može više ni pomisliti na posao, ona će otvoriti bolovanje i produžavati ga do penzije, čime poslodavac nema radnika, a mlada osoba ne može doći na to radno mjesto jer ta osoba ne može da se penzioniše. Zar takav zakon nije degradirajući? Pa nije nešto što se ne može mijenjati - požalio se jedan od čitalaca.


U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje zatraženo je pojašnjenje ko može inicirati izmjene Zakona o PIO-u.


- Članom 143. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano je da izuzetno od člana 40. ovog zakona, osiguranik žena ima pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu penziju kada navrši najmanje u 2024. godini 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja.


Članom 145. Zakona propisano je da se osiguraniku ženi za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene penzije umanjuje se za 0,333333 posto.


Radi se o trajnom umanjenju, koje se primjenjuje i nakon što osiguranik žena navrši 65 godina života, odnosno potrebne godine života za ostvarenje starosne penzije. Ova zakonska odredba je skoro pa identična u svim zemljama u okruženju - naveli su nam u Federalnom zavodu PIO.


Dodaju kako je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kao resorno ministarstvo za provođenje Zakona o PIO-u, nadležno za pokretanje izmjena i dopuna svih propisa kojima se reguliše oblast penzijskog i invalidskog osiguranja.

 
- Pored resornog ministarstva, nadležnost za izmjenu propisa imaju i Vlada Federacije BiH, te zastupnici i delegati Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, odnosno Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI