naprijed ili nazad

Uskoro ponovo pomjeramo kazaljke sata: Stiže zimsko računanje vremena

Lifestyle 30.09.24, 12:42h

Uskoro ponovo pomjeramo kazaljke sata: Stiže zimsko računanje vremena
Kao i svake godine, postavlja se pitanje: Hoće li se sat pomjerati unaprijed ili unazad? Ovdje ćete pronaći sve važne informacije o promjeni vremena u 2024. godini

 

 


Krajem oktobra 2024. godine u Europi će se ponovo izvršiti prelazak s ljetnog na zimsko računanje vremena. Za mnoge ljude to znači da mogu spavati sat vremena duže.


No, kao i svake godine, postavlja se pitanje: Hoće li se sat pomjerati unaprijed ili unazad? Ovdje ćete pronaći sve važne informacije o promjeni vremena u 2024. godini.


Kada ćemo tačno ponovo okrenuti sat?


Promjena na zimsko računanje vremena, također poznato kao standardno vrijeme, događa se svake godine posljednje nedjelje u oktobru. U 2024. godine ovaj datum pada u noći sa subote 26. na nedjelju 27. oktobra. Ovog dana, svi satovi će biti vraćeni za jedan sat unazad u 3:00 sata ujutro (srednjeevropsko ljetno vrijeme). 


To znači da će ponovo biti 2:00 ujutro i da ćete dobiti dodatni sat sna. Ljetno računanje vremena završava i standardno vrijeme, srednjoevropsko vrijeme (CET), ponovo stupa na snagu.


Hoće li sat ići naprijed ili nazad?


Pitanje koje si mnogi ljudi postavljaju svake godine. Prilikom prelaska na zimsko računanje vremena, sat se vraća jedan sat unazad. To znači da sada „vraćate“ sat koji ste „izgubili“ kada ste u proljeće prešli na ljetno računanje vremena. 


Tokom ljetnog računanja vremena, sat se pomjera za jedan sat unaprijed – tako da gubite jedan sat te noći. Kada pređete na zimsko računanje vremena, vraćate se na sat, što takođe znači da možete spavati sat duže te noći.


Razlika između ljetnog i zimskog računanja vremena


Zimsko vrijeme, također poznato kao standardno vrijeme, odgovara srednjoevropskom vremenu (CET), koje je jedan sat ispred univerzalnog vremena (UTC+1). U ljetnom vremenu, međutim, satovi se pomjeraju za jedan sat unaprijed, tako da važi srednjoevropsko ljetno vrijeme (CEST), koje je dva sata ispred univerzalnog vremena (UTC+2).

 

(gpmaljevac.com/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI