Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U ponedjeljak promocija knjige 'Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)' Vahida Durakovića

Kultura 28.09.24, 17:13h

U ponedjeljak promocija knjige 'Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)' Vahida Durakovića
- Sučeljavanje različitih estetika, kao i stručna teorijska promišljanja, ovu knjigu čine i značajnim udžbenikom (jedinim kod nas!) - navodi o knjizi Dubravka Zrnčić Kulenović

 

 

Knjiga “Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)” Vahida Durakovića bit će promovirana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 30. septembra, u 19:00h.

 

Izdavač je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a urednica teatrologinja Dubravka Zrnčić Kulenović.  

 

- Sučeljavanje različitih estetika, kao i stručna teorijska promišljanja, ovu knjigu čine i značajnim udžbenikom (jedinim kod nas!) namjenjenim prvenstveno studentima umjetničkih akademija... Teatrološka opservacija o lutkarskim tekstovima, o praktičnoj i vizualnoj dramaturgiji, ukazuju da je Vahid Duraković vrsni poznavalac suvremenog lutkarstva, analitički studiozan i kritički kompetentan - napisala je o knjizi Zrnčić Kulenović.

 

Na promociji će osim autora i Zrnčić Kulenović o knjizi govoriti i recenzent Dragan Komadina, vanredni profesor dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

 

- Ono što je iznimno vrijedno jest raznovrsnost u izboru i širini primjera, što knjigu čini značajnim, jezgrovitim i nezaobilaznim vrelom u promišljanima i izučavanju lutkarstva i lutkarske dramaturgije... U njoj će podjednako uživati ljubitelji lutkarstva, ali i studenti i profesori... - napisao je o Durakovićevoj knjizi Komadina.

 

Drugi recenzent dr. sc. Igor Tretinjak profesor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku istakao je “…knjiga Fragmenti dramaturgije evropskog lutkarstva predstavlja važan i vrijedan prodor u lutkarsku dramaturgiju ovih prostora, omotan čvrstim povijesno-teorijskim pregledom evropskog lutkarstva i lutkarske dramaturgije.” 

 

vahid-durakovic-knjiga2

 

O autoru: 

 

Vahid Duraković je rođen 1971. godine u Bugojnu. Diplomirao je na FPN Univerziteta u Sarajevu, Odsjek socilogije. Zvanje magistar dramaturgije stekao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Dobitnik je nagrada za dramske tekstove, radio-drame, monodramu, kratke priče i filmske scenarije. Po njegovom scenariju su snimljeni kratki igrani film “Majka” (2021.) i dugometražni igrani film “Djeda Mraz Bosni” (2023.), podržan od filmskih fondacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

 

Dobitnik je Nagrade "Safet Ćišić" za najboljeg menadžera u kulturi u BiH (2013.). U Kulturno-sporstkom centru Bugojno od 2007. do 2018. obavljao je dužnost direktora te ujedno bio direktor Festivala FEDRA, Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH i Bugojanskog lutkarskog bijenala. Objavljene su mu dvije knjige drama, zbirka pripovijetki “Kletva”, knjiga kratkih priča “Četiri parole i dva ljubavna stiha” i teatrološka studija o Bijenalu jugoslovenskog lutkarstva “Laboratorija lutkarstva”.Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI