Hoćemo li konačno dočekati?

Slučaj Kasumović mogao bi ubrzati izmjene Krivičnog zakona u FBiH, parlamentarci ih čekaju na stolu

Front 21.09.24, 20:36h

Slučaj Kasumović mogao bi ubrzati izmjene Krivičnog zakona u FBiH, parlamentarci ih čekaju na stolu
Spomenula je da su inače svi zastupnici za to da se povećaju minimalne kazne za određena krivična djela, a što se utvrdilo na nedavnoj Javnoj raspravi o Krivičnom zakonu

 

 

Šokantna informacija da je glumac Moamer Kasumović presuđen za bludničenje nad maloljetnikom potresla je javnost, ali isto tako i spoznaja da je za samo godinu zatvora, koliko je dobio, iskeširao 36.500 KM pa tako nije ni dana proveo iza rešetaka. Shodno tome, pitali smo nadležne da li postoji mogućnost da se izmijeni Krivični zakon u Federaciji Bosne i Hercegovine i samim time povećaju određene kazna, ali i ukine mogućnost otkupa kod ovakvih i sličnih krivičnih djela?


Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH je za N1 pojasnila da se u Krivičnom zakonu FBiH konkretno za krivično djelo bludne radnje nad maloljetnikom kazne kreću od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kada je riječ o bludnim radnjama nad nemoćnom osobom predviđena kazna zatvora je od tri mjeseca do tri godine.

 

Naravno, u ovom slučaju, kada se izrekne kazna do godine dana onda postoji mogućnost da se ona otkupi. Tragom tih odredbi zakona, već na ljeto ove godine krenulo se s izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

 

“Obje Komisije za ravnopravnost polova (Predstavničkog doma i Doma naroda) pri Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine su u junu ove godine imale priliku da pred Federalno ministarstvo pravde izloži izmjene i dopune Krivičnog zakona, a na kojem je radila radna grupa pri ovom ministarstvu. I da nam obrazloži u kojem smjeru će ići te izmjene. Dakle, te izmjene će ići u smjeru povećanja minimalnih kazni, odnosno, da se određena krivična djela više neće moći zamijeniti novčanom kaznom. Međutim, mi još kao zastupnici čekamo da te izmjene dođu na zastupničke klupe kako bismo mogli diskutovati o tome i na kraju glasati i što prije izmijeniti te dijelove Krivičnog zakona. Kada sam rekla da se određene kazne neće moći otkupiti mislila sam i na ovo krivično djelo za šta je Kasumović bio presuđen. Provjerila sam sa ministarstvom koje mi je reklo da ide u tom smjeru i oni će na neki način biti predlagač izmjena i dopuna zakona”, navela je Prlić.

 

Spomenula je da su inače svi zastupnici za to da se povećaju minimalne kazne za određena krivična djela, a što se utvrdilo na nedavnoj Javnoj raspravi o Krivičnom zakonu.

 

“Dakle da se poveća ne samo maksimalna nego minimalna posebno kada su u pitanju krivična djela čije žrtve su maloljetne osobe, tačnije, osjetljive kategorije društva”, dodala je.

 

I Prlić je kao i ostatak javnosti šokirao slučaj Kasumović.

 

“Svako ima pravo na javnu riječ i svi mi koji izlazimo u javnost imamo puno veću odgovornost ne samo što pričamo već šta radimo i činimo. Sve nas je šokirao ovaj slučaj, a pogotovo i iz tog dijela što se ja zadnjih pet-šest godina bavim pitanjem pedofilije. Jedna sam od zastupnica koja je predložila registar pedofila u Federaciji BiH i jako sam često razgovarala i sarađivala s inspektorom FUP-a Sašom Petrović koji zna šta se sve dešava na terenu i to u našim gradovima i našem komšiluku i zato je bitno da će taj registar pedofila zaživjeti i spriječiti prestupnike da se vrate u okolinu gdje borave djeca. Isto tako insistiramo na izmjenama Krivičnog zakona na povećanju minimalne kazne i da se ukine mogućnost otkupa kazne”, naglasila je Prlić.



Na kraju je navela da u ovom slučaju treba pogledati i prema sudstvu.

 

“Sudske odluke se ne komentarišu, ali evo kako sam rekla na početku, konkretno, za bludničenje je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora i pitanje je zašto je neko izrekao kaznu Moameru Kasumoviću samo na godinu dana, a koju je moguće bilo novčano otkupiti”, zaključila je Prlić.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI