FOTO/ Uk tvrdi da nema para

Mladi u Sarajevu ponovo na protestima zbog subvencije za kupovinu stanova

Front 21.09.24, 14:24h

Mladi su početkom godine više puta održali proteste jer su preraspodjelom na 1.142 aplikanta od 5,5 miliona KM, koliko je izdvojeno, pojedinačno dobili 4.800 umjesto 10.000 KM, koliko se ranije dijelilo

 

 

Veliki broj mladih danas je opet protestvovalo u Sarajevu zbog visine subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo od 4.800 KM koji im je dodijeljen početkom godine.

 

Mladi su početkom godine više puta održali proteste jer su preraspodjelom na 1.142 aplikanta od 5,5 miliona KM, koliko je izdvojeno, pojedinačno dobili 4.800 umjesto 10.000 KM, koliko se ranije dijelilo.

 

Tvrde da ih je Vlada KS obmanula zbog izmijenjenog kriterija konkursa, a slične poruke istaknute su i na današnjim protestima.

 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk jučer je ponovio da novca za isplatu subvencija mladima nema.

 

- Skupština KS je usvojila zaključak, a imamo i jednu inicijativu koju je uputio resorni ministar Bojan Bošnjak koji je predložio Vladi KS i ministrima da se radi preraspodjela da se pronađu određena sredstva. U ovom trenutku nijedno resorno ministarstvo nije pronašlo sredstva koja bi se prebacila ministru Bošnjaku kako bi se ispoštovala inicijativa skupštinskih zastupnika - rekao je Uk.

 

Mladi poručuju da od protesta neće odustati, te da su nova okupljanja moguća već naredne sedmice.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI