Reditelj o slučaju koji je šokirao javnost

Haris Pašović: Svi smo zgroženi, oni koji su sarađivali sa Kasumovićem trebaju se oglasiti

Kultura 21.09.24, 13:05h

Haris Pašović: Svi smo zgroženi, oni koji su sarađivali sa Kasumovićem trebaju se oglasiti
Predstava je očigledno potaknula mladića da ispriča svoju priču, ali je zamolio da se ne snima, kazao je Pašović

 

 

Nakon što se bh. javnost šokirala saznanjem da je glumac Moamer Kasumović osuđen za seksualno nasilje nad maloljetnikom te je zatvorsku kaznu od godinu isplatio, uslijedile su brojne reakcije građana, ali i javnih ličnosti.

 

Reditelj Haris Pašović za Avaz je ispričao da je mladić ustao po okončanju predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo, čija je centralna tema vršnjačko nasilje, i kazao da je i sam iskusio seksualno nasilje, a izvršilac je bio Moamer Kasumović.
 

- Predstava je očigledno potaknula mladića da ispriča svoju priču, ali je zamolio da se ne snima. On je bio jako emotivan, uzbuđen, vidno potresen, a publika i glumci su se potrudili da ga ohrabre te se na koncu i otvorio. Njegova priča je šokirala sve prisutne, a poslije razgovora pitali smo ga da li mi kao festival možemo nekako da mu pomognemo, međutim, on je rekao da ima svu potrebnu pomoć, ali je samo želio da se zna ime nasilnika – kazao je Pašović.
 

Ovo je pokrenulo lavinu nakon koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo saopćenje i potvrdilo da je 2021. godine Moamer Kasumović osuđen na godinu dana zatvora zbog djela bludničenja nad maloljetnikom.
 

- Mediji su prihvatili tu temu i mislim da je to pokazalo na jedan značajan način kako umjetnost i mediji mogu zajedno da povedu jednu društvenu akciju koja će, nadam se, iznjedriti rezultatima, prvo zaštitom žrtvi, a drugo da zakonodavac pooštri kazne i donese odgovarajući zakon koji će zajedno biti način prevencije da se takvi slučajevi u budućnosti ne događaju - istaknuo je Pašović.


Također, pozvao je institucije i produkcije koje su imale dodira s Moamerom Kasumovićem da se oglase.
 

- Moje kolege i ja smo potpuno zgađeni i očajni zbog tog zločina koji se dogodio. Ja kao reditelj nisam radio s Kasumovićem i vrlo površno ga poznajem, ali on je sarađivao sa nekim drugim produkcijama i mislim da je važno da se svi oni oglase te da bude jasno šta misle o svemu tome - zaključio je Pašović.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI