Revizori pojasnili

Platili su ga 50 miliona KM, ali nema vlasnika niti je uknjižen: Kako propada najbolji teniski kompleks u BiH?

Biznis Klub 19.09.24, 20:13h

Platili su ga 50 miliona KM, ali nema vlasnika niti je uknjižen: Kako propada najbolji teniski kompleks u BiH?
Ovaj teniski kompleks, ustanovili su revizori, u finansijskom knjigovodstvu evidentiran je kao „potencijalna imovina grada“, ali u zemljišnim knjigama još nije uknjižen na Grad Banjaluku

 

 

Teniska arena izgrađena prošle godine za turnir „Srpska open“ za koju je iz gradskog i republičkog budžeta izdvojeno više od 50 miliona maraka još nije uknjižena kao vlasništvo Grada zato što su za dobijanje upotrebne dozvole i knjiženje potrebna dodatna sredstva, piše Capital.

 

Ovaj teniski kompleks, ustanovili su revizori, u finansijskom knjigovodstvu evidentiran je kao „potencijalna imovina grada“, ali u zemljišnim knjigama još nije uknjižen na Grad Banjaluku.

 

Revizori Glavne službe za reviziju RS koji su dali negativno mišljenje na finansijski izvještaj Grada Banjaluka za prošlu godinu naveli su da je Grad u svom finansijskom izvještaju knjigovodstveno evidentirao 15.561.958 KM kao „potencijalnu imovinu grada“ na poziciji „ostalih objekata u pripremi“.

 

Nisu ispunjeni uslovi za knjiženje arene
 

 

Oni su naveli da je taj iznos precijenjen, jer ne postoji dokumentacija iz koje bi bilo vidljivo da Grad ima pravni osnov za takvo knjiženje.

 

Revizori su naveli da je Grad poslao opomenu pred tužbu Teniskom savezu RS za preduzimanje radnji radi knjiženja grada kao vlasnika.

 

„Teniski savez je potvrdio da nisu ispunjeni uslovi za knjiženje u smislu pribavljanja upotrebne dozvole, da ista nije pribavljena, te je predložio zaključenje novog sporazuma kojim će se regulisati način pribavljanja upotrebne dozvole i daljih ulaganja uz zahtjev za dodatnim sredstvima“, navodi se u izvještaju revizora.

 

Prema sporazumima zaključenim na osnovu Odluke Skupštine grada o kapitalnom grantu za izgradnju sportskog objekta sa pratećim sadržajima, naveli su revizori, ugovoreno je da Teniski savez RS po završetku turnira „Srpska open“, odnosno nakon završetka radova i dobijanja upotrebne dozvole treba izvršiti prenos prava vlasništva na sportskom objektu u korist grada, što nije učinjeno.

 

„Rješenjem od 12. aprila 2023. godine obezbijeđena je upotrebna dozvola za puštanje u probni rad i privremenu upotrebu objekta u vremenskom periodu od tri mjeseca koji je istekao“, naveli su revizori.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/mm; Foto: Capital.ba)

BLIN
KOMENTARI