dok ciklon boris hara oko nas

Bh. meteorolog upozorava: 'Niko se ne može odbraniti... Ovo nama je svima opomena, centralna Evropa nije daleko'

Hronika 16.09.24, 19:29h

Bh. meteorolog upozorava: 'Niko se ne može odbraniti... Ovo nama je svima opomena, centralna Evropa nije daleko'
"Niko se ne može odbraniti kada padne 100 litara po metru kvadratnom u 24 sata. Najbolje i najrazvijenije zemlje poput Austrije i Češke, koje se sa poplavama bore stoljećima, nisu bile u mogućnosti da se izbore"

 

 

- Situacija se iz dana u dan prati. Trenutno ne postoje rizici koji su slični onima kao u centralnoj Evropi. Kiše koje očekujemo narednih dana nisu zabrinjavajuće - kazao je u Danu uživo na N1 meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović, dodajući da je ovo, ipak, "svima opomena i lekcija koju moramo naučiti" jer centralna Evropa "nije daleko od nas".


Kako meteorolozi objašnjavaju ovaj ciklon Boris, koji je napravio haos u dijelovima Evrope?


Kad su u pitanju vremenske prilike koje su prouzrokovale ove katastrofalne poplave, jedan ciklon se duže vrijeme stacionirao iznad centralne Evrope noseći ogromne količine padavina i u takvim okolnostima nijedna država ne može odreagovati na ekstremne količine kiše kakve su se desile. I posljedice su ovakve kakve vidimo na fotografijama. Ovo je nama svima opomena i lekcija koju moramo naučiti. Nije daleko centralna Evropa od nas. Slično je 2014. bilo u Bosni i Hercegovini.


Koliko je ovoj situaciji doprinijela dugotrajna suša?


U jednu ruku svakako ova pretjerana vrelina tokom ljetnih mjeseci dovela je do akumulacije energije koja se morala negdje manifestovati, ali da je direktno djelovala na ciklon malo je vjerovatno. Hladna zračna masa se premjestila na to područje i zadržala, i onda imamo ovakve velike količine padavine. Niko se ne može odbraniti kada padne 100 litara po metru kvadratnom u 24 sata. Najbolje i najrazvijenije zemlje poput Austrije i Češke, koje se sa poplavama bore stoljećima, nisu bile u mogućnosti da se izbore.


Trebamo li se plašiti vodostaja rijeka u narednom periodu? Strah od poplava ne treba da postoji, uvjeravaju nadležni iako su vodostaji pojedinih rijeka u blagom porastu?


Situacija se iz dana u dan prati. Trenutno ne postoje rizici koji su slični onima kao u centralnoj Evropi. Kiše koje očekujemo narednih dana nisu zabrinjavajuće. Intenzitet i količina tih padavina nisu u mogućnosti da proizvedu slične poplave.


Kad očekujemo stabilizaciju?


Što se tiče atmosfere, neće biti u potpunosti stabilno do kraja mjeseca. Od srijede kreću češći sunčani intervali, ali kišobran treba uvijek biti uz nas jer postoji vjerovatnoća da će padati kiša. Septembar će prema kraju mjeseca ponuditi više temperature do maksimalnih 25 stepeni.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI