Situacija sve gora

Poplave nose sve pred sobom: Počela evukacija građana u Beču, jedna osoba poginula

Hronika 15.09.24, 12:19h

Poplave nose sve pred sobom: Počela evukacija građana u Beču, jedna osoba poginula
Vatrogasac, koji je bio na zadatku, poginuo je dok je ispumpavao vodu iz podruma, prenosi Kronen Zeitung

 

 

U Donjoj Austriji je proglašen katastrofalni i civilni alarm, poplave i snegovi zaustavili su ovu zemlju. Od jutros su vatrogasci već stotine puta intervenisali širom Austrije. Međutim, jaki pljuskovi i dalje traju, a u Donjoj Austriji će, prema prognozama, kiša padati bez prestanka barem do popodneva.

 

Vatrogasac, koji je bio na zadatku, poginuo je dok je ispumpavao vodu iz podruma, prenosi Kronen Zeitung.

 

Situacija sa poplavama je i dalje kritična u cijeloj zemlji, a vatrogasne jedinice su uglavnom fokusirane na spasavanje ljudi. U planinskim predjelima je zbog zahlađenja već došlo do jakih zimskih uslova. Prve kuće su poplavljene u glavnom gradu, a rijeka Beč izlila se iz korita, kao i Dunav. Zbog poplava zatvorene su metro linije, a tramvajske linije voze u različitim intervalima.

 

Bečka profesionalna vatrogasna služba registrovala je više od 1.100 intervencija u posljednjim satima zbog ekstremnih vremenskih uslova. U Penzingu rječica Vin je na nekoliko mjesta izašla iz korita. Neka domaćinstva su morala da budu evakuisana, prenosi Heute.

 

Prema riječima vatrogasaca, neka zdanja se sada mogu pristupiti samo čamcem. Stanovnici su morali biti evakuisani u ranim jutarnjim satima.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI