puno razloga za upotrebu

Jabukovo sirće snižava šećer, holesterol i smanjuje apetit, ali ima jednu nuspojavu za koju niko ne zna!

Auto & Dom 14.09.24, 19:08h

Jabukovo sirće snižava šećer, holesterol i smanjuje apetit, ali ima jednu nuspojavu za koju niko ne zna!
Sadrži i prirodne probiotike koji povoljno djeluju na zdravlje crijevnog mikrobioma te antioksidanse koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih starenjem

 

 

Uglavnom ga koristimo kao blažu verziju za kiseljenje raznih salata, marinada, ali i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma. No, jabučni je ocat u posljednjih nekoliko godina ponovo postao pravi hit i to ponajviše kod problema s povišenim kolesterolom i šećerom u krvi.

 

Tradicionalno, proizvodi se od svježe istisnutog soka od jabuka koje fermentiraju. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a takav se ocat zapravo može napraviti iz bilo kojeg voća.

 

Također, jabučni ocat sadrži prirodne probiotike, a poznat je njihov blagotvorni učinak na zdravlje crijevnog mikrobioma te antioksidanse koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih starenjem, piše Živim.hr.


Zdravstvene dobrobiti jabučnog octa


1. Doprinosi stabilnijim vrijednostima šećera u krvi


Nekoliko je studija koje dokazuju kako ispijanje jabučnog octa prije obroka, a posebno ujutro natašte, zaustavlja nagli skok šećera u krvi. Jedna od najpoznatijih zagovornica ovakvog načina reguliranja šećera francuska biokemičarka Jessie Inchauspé stekla je brojne obožavatelje i sljedbenike, posebno među oboljelima od dijabetesa, zbog jednostavnog načina objašnjavanja kako uz jabučni ocat postići stabilnije vrijednosti šećera u krvi. Inchauspé nije jedina koja vjeruje u moć ovog octa. Nutricionistica Amanda Sauceda također smatra kako je moć jabučnog octa dobra za sve. Rezultati sustavnog pregleda i meta-analize pokazali su da konzumacija jabučnog octa značajno smanjuje razinu glukoze u krvi natašte ako se konzumira dulje od osam tjedana.


2. Osigurava dobre vrijednosti kolesterola


Prema rezultatima podataka objavljenim u BMC Complementary Medicine and Therapies konzumacija jabučnog octa značajno je smanjila ukupni kolesterol u serumu i povećala HDL, odnosno dobar kolesterol (može pomoći u smanjenju rizika od srčanih problema) među ispitanicima. Dodatno, neki dokazi upućuju na to da uzimanje jabučnog octa može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola i triglicerida.

 

Provedeno istraživanje koje je trajalo 12 tjedana istraživalo je učinke uzimanja jabučnog octa kod ljudi na niskokaloričnoj dijeti. Istraživači su otkrili da su sudionici koji su uzimali ovaj ocat ne samo izgubili na težini više od onih koji su uzimali placebo, nego su također imali niže trigliceride i ukupni kolesterol.


3. Doprinosi gubitku tjelesne težine


Ocat nije čarobna pilula i bez pridržavanja cjelovite prehrane i tjelovježbe, neće puno doprinijeti gubitku kilograma. No, ako se pridržavate svega navedenog, dodavanje jabučnog octa u rutinu može biti od koristi. Naime, tome u prilog govore i rezultati studije u International Journal of Exercise Science. Oni ispitanici koji su tijekom četiri dana uzimali 30 mililitara jabučnog octa, smanjili su tjelesnu težinu i masti.


4. Poboljšava apsorpciju hranjivih tvari


Ova je činjenica posebno važna. Dobrobiti jabučnog octa koriste i u zdravlju crijeva, odnosno odlične su za alkaliziranje organizma. Prema istraživanju kiselost može poboljšati i podržati kvalitetnu probavu.


- Octena kiselina u jabučnom octu može potaknuti proizvodnju probavnih enzima koji pomažu u razgradnji i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane - objašnjava za Eat This doktor Wan Na Chun.


5. Smanjuje apetit


Uvođenje jabučnog octa u dnevnu rutinu može koristiti u osjećaju sitosti. Francuska studija pokazala je da je dodavanje ovog octa u hranu s visokim udjelom masti kod nekih štakora značajno smanjila apetit. Stoga, smatraju ovi znanstvenici, ne može škoditi da isto probate i u svojim jelima.


6. Pomaže kod refluksa


Gastroezofagealna refluksna bolest nije nimalo ugodna i traži prilagodbe u svakodnevici, u kojoj neki vjerno koriste jabučni ocat. Unosom ovog probiotika crijevima osiguravamo dobre bakterije koje pogoduju ravnoteži probave i ublažavaju simptome GERB-a. Zanimljivo je istraživanje pokazalo da je žvakaća guma napravljena od jabučnog octa, ekstrakta sladića i papaina, enzima koji se nalazi u papaji, učinkovito smanjila žgaravicu i refluks kiseline. Ipak, budući da je ocat bio kombiniran s drugim sastojcima, istraživači ne mogu zaključiti da je to bio razlog koji pomogao kod refluksa.


Potencijalne opasnosti


Iako se pokazalo da je jabučni ocat doista koristan u mnogočemu, on ima i manje poželjne strane. Jedna od njih je da ispijanje ove tekućine zbog octene kiseline može oštetiti zubnu caklinu. Ipak, riječ je o velikim količinama. Kako biste izbjegli oštećenje, jabučni ocat razrijedite vodom i prilikom pijenja koristite slamku. Također, neki su od ispitanika u studiji objavljenoj u International Journal of Obesity prijavili kako su osjetili mučninu prilikom pijenja.


Kako uvesti jabučni ocat u dnevnu rutinu:


- Razrijedite ga: Pomiješajte žlicu jabučnog octa do dvije u čaši vode kako biste izbjegli oštećenje zubne cakline.
    

- Napitku dodajte med ili limun: Ako vam teško pada ispijanje octa razrijeđenog vodom, dodajte žlicu meda ili sok od limuna koji će dodatno poboljšati okus.

    
- Koristite ga prilikom kuhanja: dodajte malu količinu ovog octa juhama, varivima i marinadama za pikantan okus. Dodajte ga i u smoothieje.

 

(Živim.hr/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI