PAVLE PAVLOVIĆ/ IMAO JE COVID-19 I DOBRIH STRANA

Da nije bilo korone: Branko Bogunović Pif ne bi gitaru zamijenio kistom i karikaturama budio Facebook svijet...


09.09.24, 21:41h

 

 

Imala je sezona korone i dobrih strana. Da nije bilo COVIDA-19 nikada ne bismo otkrili koliko talenata u sebi ima Branko Bogunović Pif, jedan od najboljih rock gitarista Balkana i Evrope. Kada nije mogao biti na podijumima i zavoditi čarolijama na žicama, prihvatio se kista i tako su nastajala i nastaju djela kao što su ova koje ću prikačiti kao ilustracije uz tekst što će ga, uglavnom, napisati glavni junak priče što slijedi.

 

Ako niste znali Branko Bogunović Pif je apsolutni rekoder u snimanju albuma.U tonskim studijima  proveo je stotine i stotine sati da bi sudjelovao u svirci na više od 400 albuma raznih izvođača. Uz sve to uspio je da snimi i dva samostalna sa instrumentalom muzikom. A, ne baš tako davno bio je u postavama Plave trave zaborava, Drugog načina, Animatora…

 

 

Dakle, kada spomeneš Pif, ljubitelji glazbe odmah pomisle na njegovo prebiranje po žicama gitare. Tek posljednjih godina znaju da će ih, gotovo, svakodnevno Branko Bogunović iznenaditi novom karikaturom. Još jednim pogledom na društvenu zbilju i politička zbivanja u regionu, gdje za njega nema pardona. Sjeće sve nemilice i najbolje nas upućuje u srž događanja, koje vodi ovi što nam kreiraju život. Tek kada sagledate njegove karikature shvatti glupost one – budi gospodar svoje sudbine.

 

U toj nemoći jedino nam pomaže Pif i njegove poruke da bar olakšamo dušu i da uz njegove kaikature  na Face book možeš slobodno izraziti i svoje mišljenje. Branko Bogunović inspiraciju za svojih više od 700 karikatura dobije čim pogleda TV dnevnik. Radi ih u posebnom likovnom stilu digitalnom olovkom. Ponekada se predstavi i grafikom ili slikama u ulju.

 

bogunovic-kako-pif-vidi-zorana-milanovica

 

bogunovic-tramp-u-izbornoj-trci

 

Svoje karikature ukrašava izvanrednim komentarima što još više pobuđuje reagovanja stotine hiljada pratilaca na njegovog Facebook stranici. S ovakvim predstavljanjem umjetnika, čije se radove ne usuđuju objavljivati hrvatski mediji, Pif je izbjegao zamke cenzure, što je sve prisutnija i sve jača na našim demokratskim protorima.

 

Često je i vidovit. Recimo, dok je sarajevska medijska scena donosila hvalospjeve o Drašku Stanivukoviću, mladom gradonačelniku Banje Luke, koji je žestoko trubio protiv Milorada Dodika, Bogunović je osjetio da sve to samo igra za naivni puk. Naravno, iskazao je to u karikaturi.

 

bogunovic-drasko-i-dodik

 

Ali, da ne bih dužio najbolje da donesem karikaturu i komentar kojim je ovog vikenda Pif uzburkao, ne samo Facebook scenu širom svijeta.

 

Dakle uz efektnu likovnu realizaciju ide i ovaj komentar Branka Bogunovića :

 

Balkanski prepredenjak, lukavi medijski manipulator, šaner Brega ponovno je zakuhao u svom standardnom stilu. U vatru je gurnuo jednog od svojih pjevačkih najamnih radnika, na kraju će se pilatovski izvući bez posljedica kao i uvijek, a naivni Alen će fasovati. U ranoj fazi Dugmeta opraštale su mu se direktne krađe u maniri idola Jimmy Pagea, nakon toga oproštena mu je neutralnost u imovinskom ratu, nitko mu nije zamjerio što u stilu Ace Vučića sjedi na tri stolice, srpskoj, hrvatskoj, bosanskoj što je opravdavao svojim miješanim porjeklom. Nitko mu ne zamjera što je u Beogradu Srbin, u Zagrebu Hrvat, u Sarajevu Bosanac, naprotiv svi ga svojataju kao da je Nikola Tesla, a on se podsmjehuje. Nitko mu nije zamjerio što je stare pokradene materijale zavio u novo orkestralno ruho s dodacima pokradene romske glazbe i uspješno ih plasirao na svjetsku scenu. Nekažnjeno će mu proći i ovo jeftino populističko tezgarenje i prodavanje nostalgije. Jednostavno je veći od ovog prostora s kojim se sprda i to obilno naplaćuje, podsjeća na pokojnog maršala.

 

bogunovic-igre-gorana-bregovica

 

Posebna tema u vezi Brege su njegovi najamnici Bebek, Tifa i Alen. Redom kvalitetni pjevači, što su bolji to se lošije snalaze u medijima. Bebekovo pompezno trabunjanje kako nije htio pjevati Pljuni i zapjevaj Jugoslavijo, da je rekao ne Titu u HNK su malo jači glupizmi. Svi su oni ostali najamnici s ograničenim rokom trajanja koji su dolazili na Bregin poziv, jer bez njega su bili samo pjevači Bijelog dugmeta, bez love u žepu. Drugovi pjevači, izbacite Bregine pjesme iz koncertnog repertoara i nećete imati što pjevati...

 

…Sutra je novi dan i novo predstavljanje multiumjetnika. Branko Bogunović Pif ne miruje. Čas je s gitarom, čas s kičicom. I tako ukrug. Umora, srećom, za sada nema. Na radost sve veće armije poklonika što jedva čekaju kada će otvoriti Pifovu stranicu FB na svojim digitalijama.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


BLIN
KOMENTARI