FOTO/ PREDSTAVLJEN PROGRAM

NiP u kampanju gromoglasno krenuo iz Bihaća: 'U svim oblastima za koje smo preuzeli odgovornost pokazali smo Bolje!'

Front 07.09.24, 09:02h

NiP u kampanju gromoglasno krenuo iz Bihaća: 'U svim oblastima za koje smo preuzeli odgovornost pokazali smo Bolje!'
Naš cilj je da budemo dobri ovim ljudima, našem narodu, dobrom, poštenom i časnom. I ne znači to samo da je bolje, već da je naš imperativ da bude još bolje. I to je orginalnost slogana, jer govori i o stanju i o našim ciljevima. Ako je neko pitao šta je bolje za Narod i Pravdu, eto to je za nas bolje - kazao je Konaković

 

 


Svoju kampanju za Lokalne izbore 2024 Narod i Pravda započela je centralnim skupom u Bihaću, u lijepoj Krajini, na kapiji Bosne i Hercegovine. Skupu su prisustvovali predstavnici rukovodstva Naroda i Pravde svih nivoa, čelnici državnih, federalnih i kantonalnih institucija, načelnici i gradonačelnici, ministri, zastupnici, vijećnici, članovi i simpatizeri Naroda i Pravde.


Bila je ovo prilika da se predstavi program Naroda i Pravde za predstojeće Lokalne izbore koji prati slogan BOLJE. Također, predstavljeni su i kandidati Naroda i Pravde za načelnike i gradonačelnike na predstojećim izborima, kao i kandidati koji dolaze ispred partnerskih stranaka, a koje Narod i Pravda podržava.


Kao svojevrsni domaćin prisutnima se na početku obratio Kemal Hrnjić, predsjednik gradske organizacije Naroda i Pravde Bihać i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine.


- NiP u ovu kampanju ulazi pod sloganom "Bolje". Pa evo, neka bude bolje za naš grad Bihać, za sve dobre ljude u ovoj našoj prelijepoj zemlji i neka nam živi jedina domovina Bosna i Hercegovina - kazao je Hrnjić.


Elvedin Sedić, aktuelni gradonačelnik Bihaća koji od građana traži povjerenje za još jedan mandat i u tome ima podršku NiP-a, zahvalio se Narodu i Pravdi na odluci da kampanju počne iz Bihaća i herojske Krajine.


Kandidati Naroda i Pravde za načelnike i gradonačelnike su: Amar Dovadžija (Ilijaš), Tarik Šečić (Travnik), Mujo Mujkić (Kalesija), Asim Aljić (Živinice), Mirnes Fatić (Visoko), Fahrduin Brkić (Vareš), Enes Kazić (Hadžići), Salko Osmanspahić (Foča FBiH), Senad Čeljo (Goražde), Mirza Selimbegović (Novi Grad Sarajevo), Azhar Sejarić (Ključ), Adnan Bjelić (Srebrenik) i Nermin Muzur (Ilidža). NiP je u krajini podržao i Ramiza Huremagića (Cazin), Boru Horvata (Velika Kladuša) i Harisa Mešića (Bosanski Petrovac).

 

narod-i-pravda-bihac-izbori-2024-4


Adnan Bjelić, kandidat za gradonačelnika Srebrenika, u svom je obraćanju kazao kako je u svom dosadašnjem mandatu kao gradonačelnik Srebrenika pokazao da osnove i principi politika Naroda i Pravde  omogućavaju bolje uvjete za sve građane u svakom dijelu BiH. Transparentnost, pravdenost, društvo jednakih šansi, bez privilegiranih, samo su neki od principa koje je spomenuo Bjelić. Azhar Sejarić, kandidat za načelnika Ključa, kazao je kako je odlučio napustiti aktuelne pozicije zastupnika u Skupštini USK i Parlamentu FBiH kako bi pomogao svojoj lokalnoj zajednici, svom rodnom gradu.


- Spreman sam ponijeti breme odgovornosti koje nosi pozicija načelnika. Sa ekipom koja dolazi siguran sam u pobjedu jer smo vidjeli mnogo puta do sada da itekako može bolje - kazao je Sejarić.


Kvalitetne liste za općinska vijeća ili skupštine opština i gradova Naroda i Pravda ima u 62 lokalne zajednice što pokazuje rast stranke u proteklom periodu ali i visoke ambije na ovim izborima. Ispred kandidata koji su na listama za lokalne parlamente prisutnima se obratila Alma Pinjić, nositeljica liste za Općinsko vijeće Jablanica.


- Mi se nećemo osvrtati unazad. Večeras ćemo sa velikim entuzijazmom i samouvjereno, potpuno svjesni odgovornosti koja stoji pred nama krenuti naprijed i slaviti početak kampanje, odnosno, čvrsto vjerujem, boljeg života za sve naše građane - kazala je Pinjić.


Zastupnik NiP-a u Skupštini KS i nekadašnji gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zahvalio se predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću koji je prepoznao važnost svakog dijela BiH kao i za važne projekte koji su pokrenuti u posljednje dvije godine. Mia Karamehić-Abazović, zastupnica u Parlamentu BiH, podsjetila je da na svima nama, kao društvu, ali posebno na izabranim zvaničnicima, da ne dozvolimo da naše majke, kćerke i sestre bivaju zlostavljane i ubijane u svojim domovima.

 

narod-i-pravda-bihac-izbori-2024-3


Denis Zvizdić, zamjenik predsjednika Naroda i Pravde na početku govora na obalama Une ukazao je na važnost očuvanja svih rijeka, bisera BiH.


- Mi smo srcem Krajišnici i na nas uvijek možete računati. Nikada nije daleko ono što je u srcu i mi ćemo uvijek govoriti da Krajinu moramo bolje povezati prvo unutar same Krajine, a potom i sa svakim dijelom BiH. Krajina mora biti u fokusu ne samo Vlade USK već i Vlade FBiH - kazao je Zvizdić. U nastavku govora Zvizdić se osvrnuo na evropske i NATO integracije BiH jasno poručivši da ne postoji druga alternativa koja će osigurati mir, sigurnost i stabilnost svim ljudima u BiH.


Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, kazao je kako narod, svaki čovjek u BiH, zaslužuje bolju vlast.


- Naš cilj ne smije biti da budemo bolji od loše vlasti prije nas. To je lahko. Naš cilj je da budemo dobri ovim ljudima, našem narodu, dobrom, poštenom i časnom. I ne znači to samo da je bolje, već da je naš imperativ da bude još bolje. I to je orginalnost slogana, jer govori i o stanju i o našim ciljevima. Ako je neko pitao šta je bolje za Narod i Pravdu, eto to je za nas bolje - kazao je Konaković.

 

narod-i-pravda-bihac-izbori-2024-1


On je iz Bihaća najavio i da će Vlada FBiH u septembru izaći sa setom prijedloga zakona kojima će rasteretiti porezno opterećenje i time znatno poboljšati standard zaposlenih.


- Mi večeras idemo u 62 općine i grada, prošle smo išli u 40. Sve su digli što su imali i napali ovaj projekat kao nikad nijedan prije. Njihovi strahovi su opravdani. Posebno naglašavam devet lista u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Molim vas posebno da animirate ljude, sve koje znate, da izađu tamo, da podrže naše ili neke druge probosanskohercegovačke liste - kazao je Konaković.


Depresivni politički ambijent, kazao je Konaković, tjerao je ljude iz BiH jer je politika svađe ljudima jasno govorila da ovdje ne može ništa.


- Nisu naše majke rađale djecu da razvijaju njemačku i austrijsku ekonomiju nego našu. Mi smo pokazali da može, teško je, ali može. Zašto je to teško? Jer treba ogromna hrabrost, znanje i istrajnost. Sjedim sa ljudima koji su negatori genocida, sjedim sa ljudima koji su bili preko puta mene i pucali smo jedni na druge, a danas sjedimo zajedno i moramo naći rješenje. Zašto? Zato što tako piše u Ustavu ove zemlje i ne može drukčije. Da može drukčije, ne bih nikada sjedio. Ako hoćete da usvojite bilo koji zakon, budžet, ako hoćete da isplatite penzije, plate, da ojačate institucije, to moraju podržati sve tri strane. Oni koji ne vole BiH rade sve da pokažu da je ova zemlja nefunkcionalna, a naša zadaća je da im pokažemo da je funkcionalna. I ovo je prvi politički projekt koji je spreman da plati političku cijenu i izgubi pozicije, ako će BiH biti bolje. A našoj zemlji će biti bolje - kazao je Konaković.


Konaković je povukao paralelu između izdaje revizije presude o genocidu protiv Srbije i uspjeha Rezolucije o genocidu iza koje stoji ova vlast.


- Toliko su bili nesvjesni, zažmirili su na ono što nam je najvažnije, na genocid, i ponizili su nas pokušavajući da zadovolje ovog i ovakvog Vučića. A sad od usvajanja Rezolucije imate program svake godine u UN-u kakav su naše žrtve, posebno žrtve genocida zaslužile. Dođu na taj program i oni koji su bili suzdržani, šute i poklone se i sad u svojim knjigama i udžbenicima širom svijeta pišu šta se desilo u Srebrenici. Budući lideri učit će o tome u svojim čitankama jer smo se mi za to mudro i diplomatski izborili. Neki Vučićevi emisari kažu mi da nam je zamjerio samo što mu nismo rekli da idemo u tu Rezoluciju, jer je on navikao da mu se najave takve stvari. I na tom primjeru vidite šta je bolje i kako može bolje - kazao je Konaković.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI