Pripremite kišobrane i topliju odjeću

Dugom, vrelom ljetu došao je kraj: Meteorolog Sladić otkrio kad stižu kiša i zahlađenje, bit će i pahulja

Hronika 06.09.24, 19:12h

Dugom, vrelom ljetu došao je kraj: Meteorolog Sladić otkrio kad stižu kiša i zahlađenje, bit će i pahulja
U periodu od 14. do 17. septembra spustit će temperaturu znatno ispod prosjeka za drugu dekadu septembra

 

 

Iduće sedmice možemo polako uraditi iduće stvari: gasiti postepeno rashladne uređaje, izvući topliju, jesenju garderobu, izvući kišobrane koje dugo nismo koristili, napisao je na Facebooku poznati meteorolog Nedim Sladić.


Sladić to preporučuje jer nam, kako dalje navodi, od devetog do 15. septembra kreće period učestalije i jače kiše te pljuskova sa grmljavinom, intenzivnijih u Hercegovini i zapadnoj Bosni.
 

- Posljedica je to produbljenja doline u zapadnom Mediteranu koja se premješta dalje na jugoistok, donoseći obilje vlažnog zraka našim područjima u južnoj visinskoj struji. Južno strujanje održava se do utorka, 10. septembra kad će se jutarnje temperature kretati od ugodnih 16 do 21, na jugu do 24, a dnevne od 22 do 27, na krajnjem jugu i istoku još u ponedjeljak lokalno do 32 stepena Celzijusa - kaže Sladić.

 

Ovim je, dodaje meteorolog, dugom, vrelom ljetu došao kraj.


- Premještanjem doline dalje na jugoistok, od srijede, 11. septembra temperature se spuštaju na vrijednosti koje su primjerene uobičajenim za drugu dekadu septembra, uglavnom od 18 do 26 stepeni Celzijusa. Ostaje promjenjivo uz povremene pritjecaje vlage s kojim pljuskovi neće potpuno izostati. Dominatno sjeverno, s odmicanjem poremećaja i sjeveroistočno visinsko strujanje, uvjetovano novim prodorom hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta uz karakteristični U-oblik, u periodu od 14. do 17. septembra spustit će temperaturu znatno ispod prosjeka za drugu dekadu septembra. U-oblik situacije u prošlosti su nam poznate i često povezane sa jačom, trajnijom kišom te većim količinama padavina koje će doći dobro u ublažavanju trenutne suše. Na vrhovima planina više od 2.000 metara nadmorske visine, ne smije se isključiti niti prolazno pahuljanje snijega. Jutarnje temperature u ovom periodu iznosit će od šest do 12, na jugu do 16, na vrhovima planina blizu nule, a dnevne od 14 do 20, na jugu do 25 stepeni Celzijusa - pojasnio je Sladić.


Postepeno oporavljanje temperatura zraka na uobičajene septembarske vrijednosti, prema riječima Sladića, očekuje se iza 17. septembra.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI