ZORAN BIBANOVIĆ/ 25 godina (ne)moći društvenog aktivizma

Quo vadis, Bosno i Hercegovino: Može li ova država napisati novu historiju i riješiti se ratnih mešetara moći?!


06.09.24, 09:27h

 

 

www.upoznajtesvijetokonas.com

 

Poslijeratna svijest o značaju kulturnog turizma u širem obuhvatnom značenju se začela davne 1998. godine, u Al Ahram regionalnom pres institutu u Kairu u Egiptu, gdje smo kao djelatnici u turizmu iz Bosne i Hercegovine bili upućeni na jednomjesečnu obuku pod radnim nazivom Turizam i kulturni programi. 


Egipatski turizam je godinu ranije bio teroristički napadnut u Luksoru. Vlasti nisu razumijevale razloge tog napada, ali su bile uvjerene da je najbolji odgovor razvoj kulturnog turizma uz ukomponirani ekoturizam u Nacionalnom parku Ras Mohammed na jugu Sinajskog poluotoka. Egipat je te godine imao nekoliko manifestacija sa svjetskim brendom kao Folklorni festival u Ismailiji, Međunacionalni filmski festival filma i Sajam knjiga drugi po veličini u svijetu, ali prvi po kulturnim događanjima. Naravno, Egipat je baštinio i najdužu tradiciju modernog kulturnog turizma na svijetu, a to je plovidba Nilom. 


Nakon predivnih tekstova o rijeci Nil, engleske bolničarke, utemeljiteljice sestrinstva Florence Nightingale, engleski pronicljivi biznismen Thomas Cook, pionir modernog turizma, je ponudio u drugoj polovini XIX vijeka, krstarenja rijekom Nil. Egipat je tako 1997/8. godine, uz društveni i ekonomski značaj kulturnog i ekoturizma shvatio i njegov veliki politički značaj.

 

Egipatski turizam je godinu ranije bio teroristički napadnut u Luksoru. Vlasti nisu razumijevale razloge tog napada, ali su bile uvjerene da je najbolji odgovor razvoj kulturnog turizma uz ukomponirani ekoturizam...


Učesnici seminara iz Bosne i Hercegovine su dobili vrhunske egipatske predavače, a dobili su priliku da se tri puta susretnu sa ministrom inostranih poslova, četiri puta sa ministrom turizma Egipta, a da praktičnu obuku vodi slavni dr. Zahi Hawass, egiptolog. Svim učesnicima je Certifikate potpisao i lično uručio ministar inostranih poslova Egipta, a ja sam na kairskoj televiziji ispred kolega primio priznanje Egyptian Travel Agents Association – E.T.A.A. Vlada Egipta je time pokazala koliki politički značaj pridaje kulturnom turizmu, a naravno ne nama osobno.  


Slijedeće godine (1999.) i mi osnivamo nacionalno Udruženje/Udrugu turističkih agencija u Bosni i Hercegovini – UTA BiH, čime je ostvaren kontinuitet turističkog sektorskog organiziranja u Bosni i Hercegovini. Osnivamo (1999.) i Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti – Wigwam, sa programom unapređenja kulture življenja i kvalitete života. Ove godine smo tako u prilici da obilježimo 25 godina bogatog društvenog aktivizma iza kojeg su ostale mnoge manifestacije od kojih neke obilježavaju i dvadeset godina tradicije. Ostali su mnogobrojni objekti, usvojeni su mnogi svjetski standardi, napisane studije, smjernice, masterplanovi, zbornici radova, priručnici za obuke, vodiči, a ostalo je i nekoliko knjiga o kulturnom i prirodnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.


Istovremeno uz naš 25-o godišnji društveni aktivizam svjedočili smo postojanju paralelnog „drugog svijeta“ u kojem zaštita prirode uz ukomponirane kulturne karakteristike nema pravo na prostorno planiranje, jer je ono već dvije decenije u rukama „investitora“, čitaj građevinske mafije. Bosna i Hercegovina je, na žalost, na jednom od zadnjih mjesta u svijetu sa 3,07% zaštićene teritorije (svjetski prosjek blizu 15%, a evropski, planirano do 2030. godine, oko 30%) u kojoj se nesmetano rade studije samo o ekonomskoj isplativosti. 

 

Uz naš 25-o godišnji društveni aktivizam svjedočili smo postojanju paralelnog „drugog svijeta“ u kojem zaštita prirode uz ukomponirane kulturne karakteristike nema pravo na prostorno planiranje, jer je ono već dvije decenije u rukama „investitora“, čitaj građevinske mafije


Svjedočili smo krupnim ekološkim promjenama nastalim negativnim djelovanjem na prirodu, što je za posljedicu imalo nestanak izvora vode i mnogih životinja. HE na Neretvi u Ulogu je izgrađena i pored negativnog izvještaja Svjetske komisije za visoke brane koju je finansirala Svjetska banka, zbog razornog djelovanja planiranih hidroelektrana po okoliš na gornjem pitkom toku Neretve. Prihod od rada HE i MHE u gornjem toku Neretve izgleda znatan, ali ako bi napravili komparativne analize ekoturizma i opću korist koju Slovenija ima u kanjonu rijeke Soča, i pretpostavljenog potpunog potapanja rijeke Soče, nesporno je da bi ekoturizam imao prednost.


Zaglušujući je muk nadležnih u BiH i entitetima i pored postojanja Studije, odnosno Prvog izvještaja (2008.) Bosne i Hercegovine (izdavač FMOIT), finansiran kroz United Nations Environment Programme – UNEP, za Konvenciju o biološkoj raznolikosti, čiji smo potpisnici od 2002. godine. Studijom je utvrđeno da je gornji tok Neretve jedan od pet najvažnijih refugijuma (staništa endema) na svijetu (uz Apenine, Pirineje, Kavkaz i Himalaje), što u bliskoj budućnosti zemljama domaćinima donosi mnoge milijarde dolara iz novostvorenih svjetskih fondova podrške razvoju fitofarmacije. 


Svijet je svjestan da za razliku od prirodnih, svi sintetski lijekovi uzrokuju alergije. Takva ponašanja nadležnih u BiH i našem regionu ne spadaju u povrede „etike zvanja“. Ako je društvo utvrdilo postojanje općeg nacionalnog interesa (državnog) onda su „investitori“ i nadležni za izdavanje dozvola dužni da štite takav opći interes. Projekat izgradnje HE Ulog od 35 MW i sistem od sedam manjih HE, koje čine hidroenergetski sistem Gornja Neretva je u toku.

 

Svijet je svjestan da za razliku od prirodnih, svi sintetski lijekovi uzrokuju alergije. Takva ponašanja nadležnih u BiH i našem regionu ne spadaju u povrede „etike zvanja“


Vlada Hrvatske se složila sa pomenutim devastacijama u gornjem toku Neretve i sa prevođenjem voda iz sliva Nereve u sliv rijeke Trebišnjice u okviru projekta Gornji horizonti, a istovremeno traži od EU da učestvuje u finansiranju brana za zaštitu neretvanske doline od zasoljavanja. Da je sa narodom lako već sam se uvjerio u neretvanskoj dolini slušajući komentare da se diže more. Sutra će se nestanak mnogih izvora i malostonskih slatkih, hladnih i bistrih vrulja, a time i nestanak kamenica, pravdati klimatskim promjenama i pregrijavanjem mora.


Prije skoro deset godina nadležna lokalna zajednica u Hrvatskoj je na „zahtijev investitora“(?!) izdala građevinsku dozvolu za gradnju MHE na samom izvoru rijeke Une. To što je utvrđeno da je izvor Une jedan od pet najdubljih izvora na svijetu i zaštićen kategorijom NATURA 2000 u Hrvatskoj, da je vodotok međunacionalne rijeke od granice do Ripča ispod Bihaća zaštićen kategorijom nacionalnog parka, nije zabrinjavao nadležne koji su javnosti poznati po imenu i prezimenu. 


Ipak je glas društvenog aktivizma za zaštitu rijeke Une i pojedinaca uz podršku estradnih zvijezda Darka Rundeka i Radeta Šerbedžije stigao do Brisela (Bruxelles), koji je reagirao prijetnjom sankcijama zbog očitog kršenja potpisanih međunacionalnih konvencija i sporazuma o zaštiti prirode i biodiverziteta. Vidjećemo da li će ekološki aktivisti i mještani sela Izgori, na krajnjem istoku zemlje, uspjeti da zaustave radove na izgradnji MHE na rijekama Jabušnica, Sutjeska i Sastavci u NP Sutjeska, koji su u toku?


Izgradnja stambenih blokova na Trebeviću uništava jedinstvenu pejzažnu vrijednost Sarajeva, a neadekvatno riješenom kanalizacijom direktno ugrožava basnoslovno vrijedna izvorišta pitke vode Bistrica i Kovačići u Sarajevu. Uvođenje dodatnog automobilskog saobraćaja u srce grada, propadanje i rušenje nacionalnih spomenika kulture unutar nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva, takođe ne spadaju u povrede etike zvanja. 

 

Ipak je glas društvenog aktivizma za zaštitu rijeke Une i pojedinaca uz podršku estradnih zvijezda Darka Rundeka i Radeta Šerbedžije stigao do Brisela (Bruxelles), koji je reagirao prijetnjom sankcijama...

 

Svojevremeno je poslanik Saša Magazinović predložio krivično-pravnu zaštitu za rušenje nacionalnih spomenika BiH. Tu su i prijedlozi za ukidanje željezničke pruge i stanice u centru Sarajeva kojom odnedavno građani iz Tarčina željezničkim kompozicijama stižu u centar grada za 20 minuta, a iz Ilijaša za 22 minuta, i to sve uz kupone GSP-a. Iz toga slijedi da je neophodno da Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine izgrade više velikih parkirališta u općinama Hadžići i Ilijaš i iznajme ili kupe nekoliko polovnih željezničkih kompozicija na dvije etaže i na taj način krenu sa radikalnim izbacivanjem automobilskog saobraćaja iz centra Sarajeva.


U međuvremenu je Vlada RS-a (2024.) utvrdila i prijedlog Zakona o neprofitnim organizacijama kojim će vlasti moći pratiti rad buntovnih OCD i procjenjivati njihovo javno djelovanje, a kojim se onda nevladina organizacija može proglasiti agentom stranog uticaja. Iz toga slijedi da režim oblikuje društvo za dodatno maltretiranje OCD-a.


Da se hibridni tridesetogodišnji rat poslijeratnih bosanskohercegovačkih režima protiv Bosne i Hercegovine i dalje vodi svjedoči sudbina 7 ključnih institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. To je sudbina Kinoteke BiH, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Umjetničke galerije BiH i sudbina Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. 


Bosna i Hercegovina nema ni zgrade NUBBIH, Arhiva BiH, Geodetskog zavoda, nema adekvatnu zgradu Umjetničke galerije BiH… 


Međunacionalni krivični sud za bivšu Jugoslaviju – MKSJ, u Hagu, je po prvi put u historiji svijeta izrekao kazne za kulturocid (jednom generalu i jednom admiralu za bombardovanje Dubrovnika i Momčilu Krajišniku za sistematsko uništavanje, rušenje i paljenje kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini). Tim presudama je napisana nova historija svijeta. 
Može li Bosna i Hercegovina napisati novu historiju i riješiti se ratnih mešetara moći? 

 

Međunacionalni krivični sud za bivšu Jugoslaviju – MKSJ, u Hagu, je po prvi put u historiji svijeta izrekao kazne za kulturocid (jednom generalu i jednom admiralu za bombardovanje Dubrovnika...


Na kraju je potrebno pomenuti da sam kao član KOR-a za izradu ESAPBIH2030+ upoznat sa dijametralno različitom praksom u Litvaniji koja po (ne)izgrađenosti institucija ima sličnosti sa našom zemljom.


Pravni okvir zapadne civilizacije je na strani Bosne i Hercegovine i njenih naroda. Društvo očekuje ličnosti koje će znati izraziti epohu koja neumitno dolazi.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)


BLIN
KOMENTARI