Dok se građani bune

Brnabić kaže da nije zabrinuta zbog litija jer joj je tetka objasnila, a zna i periodni sistem elemenata...

Front 04.09.24, 19:23h

Brnabić kaže da nije zabrinuta zbog litija jer joj je tetka objasnila, a zna i periodni sistem elemenata...
Poručila je da nije zabrinuta zato što joj je tetka fizikohemičarka koja joj može objasniti o čemu se radi

 

 

Predsjednica Skupštine Srbije i bivša premijerka te države Ana Brnabić je, gostujući na Happy televiziji, pokušala još jednom umiriti javnost te uvjeriti da nema ničeg opasnog u otvaranju rudnika litija.


Njene izjave dijele se društvenim mrežama i medijima. 


Poručila je da nije zabrinuta zato što joj je tetka fizikohemičarka koja joj može objasniti o čemu se radi.


- Ja lično nisam zabrinuta. Na svoju sreću imam u porodici ljude koji zaista mnogo o tome znaju. Moja rođena tetka, rođena sestra mog pokojnog oca, je fizikohemičar. Čitav život je radila u toj struci, radila je na Institutu, tako da ja imam nekog kome beskrajno vjerujem, dakle, nekoga ko mi je najbliži na svijetu, ko meni s te stručne strane može da lijepo objasni - rekla je Brnabić.

 

Dodala je da je pri tome išla u gimanziju, prirodno-matematički smjer.


- Da budem sasvim iskrena, nisam baš bila dobra iz hemije, ali se razumijem u hemiju nešto. Znam šta je periodni sistem elemenata i znam kako su elementi u tom periodnom sistemu poredani. Znam gdje je litij, znam gdje su neki drugi elementi. I znam samim tim koliko je litij opasan, odnosno nije, i koliko su neki drugi elementi, kao što su olovo ili cink ili kadmij, opasni.


I znam šta smo nekada radili u bivšoj SFRJ, a šta radimo danas. Znam šta danas radimo u Srbiji, sigurno, tehnološkim procesima koji su decenijama stari, koju su provjereni i koliko su oni kompleksni u odnosu na ovo o čemu mi pričamo. Tako da ja nisam zabrinuta - objasnila je Brnabić.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI