afirmacije dobrih poslovnih politika

Najbolji poslovni potez proteklog mjeseca: Poznata kompanija u BiH i regiji potpisala ugovor od 333 miliona eura

Biznis Klub 26.08.24, 10:32h

Najbolji poslovni potez proteklog mjeseca: Poznata kompanija u BiH i regiji potpisala ugovor od 333 miliona eura
Ovo je ujedno i jedno od najvećih preuzimanja u Evropi u julu ove godine

 

 


Plasman prvih količina vina iz vinarije Tvrdoš u Japan najbolji je poslovni potez u julu ove godine prema istraživanju koje provodi nezavisni poslovni portal Indikator.ba u okviru projekta afirmacije dobrih poslovnih politika i kreativnih menadžerskih odluka.  


Najbolji poslovni potez u regiji u istom mjesecu napravila je hrvatska kompanija Podravka potpisivanjem ugovora o preuzimanju poljoprivrednog biznisa grupe Fortenova u vrijednosti od 333 miliona euro. Preuzimanje se odnosi na kombinat Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje - Agro Vet i Felix.


Ovo je ujedno i jedno od najvećih preuzimanja u Evropi u julu i mogući kandidat za priznanje portala Indikator.ba za 2024.godinu.
Isto se može reći i za odluku Vlade Albanije da u narednih nekoliko godina u izgradnju novog pristaništa i luksuznog naselja na mjestu sadašnje luke u Draču i gradnju nove trgovačke luke  porto Romano nedaleko od središta Drača investira 390 miliona euro i tu luku etablira kao najveću na Jadranu. Namjera je vlade da to bude budući albanski Monako.


Izgradnja 500 kilometara duge podzemne pokretne trake za transport tereta u Japanu s namjerom da se zamijeni prevoz roba koji se dnevno obavlja sa 25.000 kamiona najbolji je poslovni potez u ostatku svijeta. Vrijednost investicije je 23 milijarde američkih dolara.


Analitičari angažovani na prokjektu portala Indikator.ba "Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta“, koji traje već devetu godinu, uočili su da je u julu smanjen broj dobrih poslovnih odluka, posebno u BiH. Da li su na to uticale tropske vreline, česti požari itd. ili politička nadmudrivanja analitičari nisu istraživali. U svakom slučaju i iz ovdje pobrojanih poteza vidi gdje su regija, Evropa i ostatak svijeta a gdje mi!   

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI