U Surovkinu u regiji Volgograd

Okončana talačka kriza u ruskom zatvoru: Snajperisti smaknuli otmičare

Hronika 24.08.24, 10:08h

Okončana talačka kriza u ruskom zatvoru: Snajperisti smaknuli otmičare
Federalna zatvorska služba saopćila je da su četiri zatvorenika pripadnika tzv. Islamske države uzela osam zatvorskih čuvara i četiri zatvorenika za taoce

 

 

Zatvorenici koji su ubili četiri zatvorska čuvara i držali druge kao taove u ruskom zatvoru, ubijeni su od strane snajperista ruske Nacionalne garde.


Federalna zatvorska služba saopćila je da su četiri zatvorenika pripadnika tzv. Islamske države uzela osam zatvorskih čuvara i četiri zatvorenika za taoce.
 

Rečeno je da su nožem izboli četvoricu čuvara, od kojih su trojica umrla na mjestu događaja, a četvrti je kasnije preminuo u bolnici. Agencija je rekla da su tri druga čuvara hospitalizirana s povredama.
 

Ruska nacionalna garda rekla je da su njeni snajperisti "neutralizirali" sva četiri napadača, oslobodivši sve taoce, dok je Savezna zatvorska služba također preuzela odgovornost za likvidaciju napadača.
 

Pojedinosti o nasilju u zatvorskoj koloniji IK-19 u Surovkinu u regiji Volgograd su nepoznate i nije jasno kako su zatvorenici uzeli taoce nekoliko sati ranije.


Dok se incident odvijao, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se o "situaciji" raspravljati na redovnom sastanku Vijeća sigurnosti zemlje.
 

Videozapisi koji su došli s mjesta događaja i koji su kružili ruskim medijima i društvenim mrežama prikazuju muškarce kako vitlaju noževima unutar i u zatvorskom dvorištu i nekoliko muškaraca kako leže u krvi na tlu.
 

U videima su navodni napadači tvrdili da podržavaju grupu ISIL i osumnjičene uhapšene za teroristički napad u martu na moskovsku koncertnu dvoranu u kojem je poginulo 145 ljudi. Podružnica ISIL-a preuzela je odgovornost za taj napad.


Ovo je drugi incident u kojem zatvorenici s očiglednim vezama s ISIL-om uzimaju taoce, nakon slične opsade zatvora u južnoj regiji Rostov u junu.
 

Ruski specijalci tada su ubili većinu otmičara, jednog priveli i oslobodili čuvare.
 

ISIL je više puta obećao da će ciljati na Rusiju zbog njene podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, koji je poveo vojnu kampanju za uništenje te grupe na Bliskom istoku.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI