svečano završen

Film 'Tri kilometra od kraja svijeta' osvojio Srce Sarajeva, evo ko je najbolji glumac ovogodišnjeg SFF-a

Kultura 23.08.24, 21:03h

Film 'Tri kilometra od kraja svijeta' osvojio Srce Sarajeva, evo ko je najbolji glumac ovogodišnjeg SFF-a
Specijalno priznanje u kategoriji kratki film osvojio je “Tako Tsubo” rediteljica Eve Pedroza i Fanny Sorgo zbog “jedinstvenog vizuelnog stila, groteksnog humora i pametnog pričanja priče”

 

 

Dodjelom nagrade Srce Sarajeva za najbolji film u petak je svečano završen 30. Sarajevo Film Festival.

 

Tokom osam dana, od 16. do 23. avgusta, prikazano je ukupno 57 filmova u takmičarskom programu (tri van konkurencije), a o najboljem igranom filmu, koji odnosi nagradu Srce Sarajeva, odlučivao je žiri čiji je predsjednik bio slavni reditelj Paul Schrader, a ostali članovi bh. rediteljica i scenaristica Una Gunjak, holivudska glumica i producentica Noomi Rapace, slovenački glumac Sebastian Cavazza i finski reditelj i scenarista Juho Kuosmanen.

 

U četiri takmičarske sekcije festivala: za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, 54 filma će se nadmetati za nagrade Srce Sarajeva, uključujući 19 svjetskih, devet međunarodnih, tri evropske, 21 regionalnu i tri nacionalne premijere.

 

Specijalno priznanje u kategoriji kratki film osvojio je “Tako Tsubo” rediteljica Eve Pedroza i Fanny Sorgo zbog “jedinstvenog vizuelnog stila, groteksnog humora i pametnog pričanja priče”, dok je Srce Sarajevo za najbolji kratki film otišla “Absentu” od Cema Demirera.


Ukrajinski “A Picture to Remember”, za koji je žiri kazao da je “jedinstveno poetičan i ličan film”, najbolji je dokumentarac na 30. SFF-u.

 

Najbolji glumac ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je Doru Bem zbog uloge u filmu “Holy Week”. On se večeras zahvalio Sarajevu što je “odlučilo da slavi različitosti i najveću vrijednost – ljubav”.

 

Anab Ahmed Ibrahim je ulogom u “The Village Next to Paradise” osvojila Srce Sarajeva za najbolju glumicu. Inače, ovaj film je takođe prikazan ove godine u Kanu, u kategoriji Un Certain Regard i tako je postao prvi somalijski film koji je ikada prikazan na Kanskom festivalu.

 

Yorgos Zois je proglašen najboljim rediteljem za film “Arcadia”, koji je svojim ostvarenjem “pokazao moć i zaista zgrabio publiku”.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI