Predsjednik RS-a

Dodik priznao krizu u RS-u: Radimo pod otežanim okolnostima, tačno je da imamo problem

Front 23.08.24, 17:15h

Dodik priznao krizu u RS-u: Radimo pod otežanim okolnostima, tačno je da imamo problem
Kaže da se prijeti bankama, finansijskim institucijama... da će dobiti sankcije ako daju kredit Vladi RS

 

 

Milorad Dodik je potvrdio da je Republika Srpska, kako je rekao "pod tihim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država" i da su zbog toga blokirane određene finansijske operacije Vlade RS na unutrašnjem i međunarodnom tržištu.

 

- Provode rigidnu, nasilnu politiku eliminacije kroz sankcije pojedincima i preduzećima. Vidimo da na drugoj strani u Bosni i Hercegovini imamo likovanje zbog toga.

 

I ja ću reći "da, naravno, radimo u otežanim okolnostima", ali ću isto tako reći da RS u svojim planovima koje ima, vezano za ekonomiju i finansije, da je veoma jasna u nastojanju da odbrani institucionalnu snagu naših prava - kaže Dodik.

 

Kaže da se prijeti bankama, finansijskim institucijama... da će dobiti sankcije ako daju kredit Vladi RS.

 

- Vidim da se i ona Cenićka nešto otrijeznila, da i ona ima nešto da kaže tamo po Sarajevu.

 

Kada je pokupila odavde za male hidroelektrane, kako to ovdje pričaju njeni saradnici, da je pokupila neki novac, onda se odselila u Sarajevo da nama drži predavanje tamo", rekao je Dodik i dodao "da se sve fukare dignu u jednom vremenu, kad dođe vrijeme da pametni zaćute, a fukare se dignu - ističe.

 

Dodao je da će RS ostati u fazi izmirenja svih svojih obaveza, "da servisira ranije preuzete obaveze koje ima po kreditima, a najmanje za potrošnju".

 

- Svi su ti krediti bili vezani za investicije - strujne mreže, autoputeve, škole.... Tu je i jedan dio kredita do 1992. godine, kao dio naše obaveze - poručio je Dodik.

 

Rekao je i da RS isplaćuje penzije, isplaćuje plaće u roku...

 

- Ima nekih problema oko dobavljača, to je tačno, ali i to se rješava. RS zadržava stabilnost - kaže Dodik.

 

Izlaganje je poentirao riječima da "niko nije htio da primijeti da je prosječna plaća u RS veća od one u Federaciji za 80 KM".

 

- Toliko o manjem bh. entitetu i onom ko je u krizi. Kako je moguće da imamo veću plaću od njih, po kom osnovu, kad su oni gromada, sila, velesila...

 

Oni su u ekspanziji, oni sve imaju, a RS je po njima stalno u krizi - rekao je šef SNSD-a.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI