Bez objašnjenja

Turska blokirala pristup Instagramu, niko ne zna šta se dešava

Tehno 02.08.24, 09:52h

Turska blokirala pristup Instagramu, niko ne zna šta se dešava
Mnogi korisnici koji žive u Turskoj požalili su se na X platformi da ne mogu osvježiti svoj Instagram feed, što su potvrdili novinari AFP-a

 

 

Turska je u petak blokirala pristup društvenoj mreži Instagram, objavila je nacionalna agencija za komunikacije bez objašnjenja, nakon optužbi za cenzuru protiv američke kompanije od visokog turskog dužnosnika.

 

Tijelo za komunikacije BTK objavilo je na svojoj web stranici da je "instagram.com blokiran odlukom na dan 2. augusta, 2024.", bez dodatnih pojedinosti.

 

Mnogi korisnici koji žive u Turskoj požalili su se na X platformi da ne mogu osvježiti svoj Instagram feed, što su potvrdili novinari AFP-a.

 

Direktor komunikacija turskog predsjedništva Fahrettin Altun u srijedu se obrušio na Instagram koji je u vlasništvu kompnije Meta, optužujući platformu da "sprečava ljude u objavljivanju poruka koje izražavaju saučešće za ubijenog političkog vođu Hamasa Haniyeha".

 

Ismail Haniyeh, politički vođa palestinske islamističke skupine Hamas i bliski saveznik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ubijen je u srijedu u Teheranu u napadu za koji se okrivljuje Izrael.

 

- Ovo je vrlo jasan i očit pokušaj cenzure – objavio je Altun na X.

 

Prema turskim medijima, u Turskoj je više od 50 miliona korisnika prijavljeno na Instagram, od ukupno 85 miliona stanovnika.

 

(FENA/mm)

BLIN
KOMENTARI