najduži tunel u BiH

Autoput bi mogao izolovati jedan bh. grad: Načelnik traži reakciju

Biznis Klub 25.07.24, 16:57h

Autoput bi mogao izolovati jedan bh. grad: Načelnik traži reakciju
Tunel Prenj će biti dug preko 10 kilometara. To će biti najduži tunel u BiH, a deveti u cijeloj Evropi

 

 

Do kraja godine trebala bi biti okončana procedura izbora izvođača radova za tunel Prenj, odnosno dionicu koja će dramatično skratiti put između Konjica i Mostara.

 

Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova je decembar 2024. godine. Ovo će biti najskuplji projekt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 miliona KM.

 

Tunel Prenj će biti dug preko 10 kilometara. To će biti najduži tunel u BiH, a deveti u cijeloj Evropi.

 

Važno je naglasiti da će izgradnjom ove dionice put od Konjica ka Mostaru ići potpuno novom trasom, kroz planinski masiv Prenj. Time će zaobići Jablanicu koja je tradicionalno mjesto u koje svraćaju putnici iz Sarajeva i drugih gradova ka moru.

 

Postoji zabrinutost da će to negativno utjecati na ovaj grad. O tome je Biznisinfo razgovarao sa načelnikom Jablanice Damirom Šabanovićem. Prema njegovim riječima, izmiještanje trase će, naravno, imati utjecaja na Jablanicu.

 

– Mi treba da tražimo alternative kako da taj utjecaj bude što manji – kazao je Šabanović za BiznisInfo.ba.

 

Podsjetio je da sada veliki broj vozila prolazi kroz grad koji ima veliki broj poznatih restorana.

 

– Autoput će biti skup i treba insistirati kod viših nivoa vlasti da se ulaganja u magistralne ceste nastave. Naš cilj bi trebao biti izgradnja brze ceste prema Tomislavgradu i prema Posušju, te dalje prema Hrvatskoj. Mislim da mi nećemo biti oštećeni, mi smo svakako na raskrsnici puteva – kazao je Šabanović.

 

Na kraju je dodao da Koridor 5C ne povezuje mjesne zajednice, već Srednju Evropu sa Jadransko-jonskom autocestom.

 

– Treba raditi neke druge stvari, a to je unapređenje naše putne infrastrukture, jer ljudi koriste magistralne ceste, a ne isključivo autoceste – zaključio je načelnik.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI