VIDEO/ KULTNI DISNEYEV JUNAK

Glumac, koji je Šilji decenijama posuđivao glas, šokirao fanove otkrivši da omiljeni lik ipak nije pas

Kultura 25.07.24, 11:49h

Glumac, koji je Šilji decenijama posuđivao glas, šokirao fanove otkrivši da omiljeni lik ipak nije pas
- On nije pas. Pluton je pas, ali izgleda da je Šilja u porodici pasa na isti način na koji vuk nije pas, ali i oni su u porodici pasa. Mislim da je Canis Goofus tehnički latinski izraz za ono što je Šilja. On je samo Šilja - pojasnio je Farmer

 

 

Za Mickeya Mousea nikada nismo posumnjali da je miš, ako ništa samo zbog njegovog imena. Međutim, nikada nije bilo potvrde šta je zapravo njegov najbolji prijatelj Šilja. Oduvijek smo mislili da je pas.

 

Sudeći prema glasovnom glumcu Billu Farmeru, svi smo živjeli u zabludi, budući da Šilja ipak nije pas, piše Unilad.

 

Šeprtljavi animirani lik možda ima sličnosti sa psom, a zapravo su ga Disneyevi crtači prvobitno prozvali Dippy Dawg, kada se prvi put pojavio u epizodi "Mickey’s Revue", 1932 godine.

 

Dippy je imao šest pojavljivanja pod tim imenom, ali je u svom sedmom nastupu, 1934. godine, nosio novo ime - Goofy, kod nas adaptirano u Šilja. Nakon toga je postao Mickeyev redovni pratilac. 

 

Sem prvobitnog imena Dippy Dawg, nikada nije bilo nikakvog ukazivanja kakva je životinja. Ukoliko ga usporedimo sa Mickeyevim psom Plutonom – nemaju baš suviše sličnosti. Šilja hoda na dvije noge i može pričati, dok Pluton samo laje i hoda na sve četiri noge.

 

Bill Farmer, koji je Šilji posuđivao glas još od 1987. godine, riješio je debatu staru gotovo stotinu godina.

 

- On nije pas. Pluton je pas, ali izgleda da je Šilja u porodici pasa na isti način na koji vuk nije pas, ali i oni su u porodici pasa. Mislim da je Canis Goofus tehnički latinski izraz za ono što je Šilja. On je samo Šilja - pojasnio je Farmer.

 

 

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI