KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE

Meteorolog Bakir Krajinović otkriva: Evo kada se vraćaju temperature do 40 stepeni

Hronika 25.07.24, 07:50h

Meteorolog Bakir Krajinović  otkriva: Evo kada se vraćaju temperature do 40 stepeni
Padavinski režim ove godine bio je izuzetno nepovoljan, kazao je Krajinović

 

 

 

Do kraja ove sedmice očekuje nas sparno i promjenjivo vrijeme. Uglavno će to biti, kaže meteorolog Bakir Krajinović, pljuskovite padavine i grmljavina.


- Krajem ove sedmice pa do kraja mjeseca bit će stabilno sunčano i vruće. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 37 stepeni. Prvih sedam dana augusta prognozira se sunčano i vruće uz temperature u Bosni tokom jutra od 19 do 24, u Hercegovini do 29, danju u Bosni do 38, u Hercegovini do 40 stepeni. Tokom augusta očekuju se natprosječno visoke mjesečne temperature – naveo je Krajinović za Avaz.

 

Kada je riječ o mjesečnoj sumi padavina na cijelom prostoru zemlje, očekuje se manje od prosjeka, i to 50-70 posto u odnosu na prosjek 1991. – 2020. godina. Stoga, racionalno i oprezno s vodom do kraja najtoplije sezone uz povećan oprez u prirodi, jer šumski požari su veliki rizik u ovakvim situacijama.

 

- Padavinski režim ove godine bio je izuzetno nepovoljan kada je riječ o hidrološkoj slici u BiH. Najtoplija zima uz ekstremno malo snijega, potom toplo proljeće s manje padavina od prosjeka i ljeto koje je još ekstremnije, doveli su do niskih vodostaja u rijekama i jezerima te manjku vode u podzemlju – kazao je Krajinović.

 

Kako juli već dokazuje, tako se i u augustu očekuje manje padavina nego je uobičajeno.

 

- Vodostaji na rijekama i jezerima su na izuzetno niskim razinama. Padavine koje su se desile proteklih dana, ali i koje očekujemo ovih dana, nisu ni približno dovoljne da poprave loše hidrološko stanje –upozorio je Krajinović.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI