ODLUKA MOK-a

Zimske olimpijske igre 2034. dodijeljene Salt Lake Cityju, ali bi se odluka mogla i povući zbog američkih vlasti

Sport 24.07.24, 14:13h

Zimske olimpijske igre 2034. dodijeljene Salt Lake Cityju, ali bi se odluka mogla i povući zbog američkih vlasti
Grad bi mogao biti lišen Olimpijskih igara ukoliko američke vlasti nastave sukob sa Svjetskom antidoping agencijom

 

 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dodijelio je u srijedu Zimske olimpijske igre 2034. Salt Lake Cityju, ali je upozorio da bi mogao biti lišen Igara ako američke vlasti nastave sa sukobom sa Svjetskom antidoping agencijom.

 

Uspjeh ponude Salt Lake Cityja bio je unaprijed zaključen s obzirom da je grad iz Utaha, koji je bio domaćin Igara 2002. godine, bio jedini kandidat za održavanje spektakla zimskih sportova.

 

Ali u dramatičnom preokretu neposredno prije nego što su članovi odobrili kandidaturu sa 83 glasa za i šest protiv, olimpijski čelnici rekli su da bi Igre mogle biti opozvane ako američki zakonodavci i Američka antidoping agencija (USADA) ne budu usklađeni sa svjetskom organizacijom.

 

John Coates, predsjedavajući pravne komisije MOK-a, rekao je da je ugovor grada domaćina kojim se potvrđuje pravo Salt Lakea na organiziranje Igara izmijenjen kako bi se omogućilo MOK-u da oduzme Igre ako američke vlasti ne poštuju "vrhovni autoritet" WADA-e.

 

Coates je rekao da je "obavezno, i naglašavam riječ mora" da američke vlasti poštuju WADA-u.

 

- MOK je pojačao sadašnji jezik ugovora o domaćinu Olimpijade kako bi zaštitio integritet međunarodnog antidoping sistema i omogućio MOK da raskine -- da raskine - ugovor o domaćinu Olimpijade u slučajevima kada vrhovni organ Svjetska antidoping agencija.... se ne poštuje u potpunosti ili ako je primjena Svjetskog antidoping kodeksa ometana ili potkopana - rekao je Coates.

 

USADA je bila glasni kritičar WADA-e veći dio protekle decenije, a te tenzije su eskalirale ove godine nakon što su izvještaji u aprilu otkrili da su 23 kineska plivača bila pozitivna na zabranjenu supstancu uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2021., ali im je naknadno odobreno takmičiti se na Igrama.

 

(FENA)

BLIN
KOMENTARI