NAKON ŠTO JE RASPISAN JAVNI POZIV

Iz Zavoda stiglo pojašnjenje: Šta zapravo znači da se čuveni sarajevski vidikovac - Žuta tabija 'daje u zakup'?

Hronika 24.07.24, 13:37h

Iz Zavoda stiglo pojašnjenje: Šta zapravo znači da se čuveni sarajevski vidikovac - Žuta tabija 'daje u zakup'?
Prostor Žute tabije sve do sada je ustupan za održavanje određenih manifestacija u određenom terminu i uz prethodnu najavu, te uz određenu naknadu i uvijek je bio dostupan i slobodan za posjete. Uz Javni poziv koji smo raspisali vjerujemo da ćemo dobiti kvalitetne programe korištenja Žute tabije koja će i dalje ostati dostupna za posjete svima - stoji u pojašnjenju Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo

 

 

Povodom teksta "Ko će 'zauzeti' Žutu tabiju na dvije godine? Čuveni sarajevski vidikovac ide pod zakup..., iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo na adresu DEPO Portala stiglo je pojašnjenje, koje u cjelosti prenosimo u nastavku: 


JU „Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo“ ima pravo raspolaganja nad prostorom Žute (Jekovačke) tabije koja je prethodnih godina po ugovorima o korištenju ustupana pravnim licima za potrebe održavanja različitih manifestacija i događaja. Dosadašnja praksa je bila da su nam se zainteresovana pravna i fizička lica obraćala direktno putem protokola Zavoda sa upitima i molbama sa iskazanim interesovanjem za korištenje prostora Žute (Jekovačke) tabije za potrebe fotografisanja, snimanja, održavanja izložbi, koncerata i sl. aktivnosti. 


Obzirom da uskoro ističe ugovor o zakupnini prostora, odlučili smo da raspišemo Javni poziv po jednakim uslovima kako bismo pružili priliku svim zainteresovanim da se prijave i ponude programe korištenja Žute (Jekovačke) tabije za period od dvije godine.
 

Davanje u zakup prostora Žute (Jekovačke) tabije je definisano kroz Javni poziv i Ugovor o zakupu gdje su dati uslovi korištenja prostora koji ukupno iznosi 959 m2. U prethodnom periodu je prostor Žute (Jekovačke) tabije putem Ugovora o zakupu ustupan uz određenu finansijsku naknadu za potrebe održavanja izložbi, koncerata i sl. događaja, te nikako ne znači neograničenu i potpunu upotrebu svakog metra kvadratnog bez prethodne saglasnosti nadležnih službi (vlasnika prostora i službe zaštite), bez onemogućavanja osnovne funkcije ovog prostora, bez kontrole korištenja prostora (Program korištenja i održavanja) i nikako ne znači zloupotrebu prostora tabije koji i dalje ostaje dostupan svim građanima. 


Davanje u zakup prostora Žute (Jekovačke) tabije omogućava organizacuju različitih događaja u skladu sa kulturno-historijskim vrijednostima spomenika, u ograničenom broju događaja, u prethodno utvrđenim terminima, sa prethodno definisanim programom i načinom korištenja. 
 

Žuta (Jekovačka) tabija je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a u odluci o proglašenju dobra nacionalnim spomenikom dati su i uslovi njegovog korištenja. Usklađenos sa ciljevima promocije Žute (Jekovačke) tabije, odnosno njenih kulturno-historijskih vrijednosti utvrđuje se kroz bodovanje i kriterij koji je uspostavljen u Javnom pozivu. 


Kroz Javni poziv se traži Finansijska ponuda i Program korištenja koji nose određen broj bodova, a koji u zbiru daju konačan broj bodova. U Programu korištenja se boduju sljedeće stavke: broj manifestacija i događaja zatim relevantnost, odnosno svrha, usklađenost sa ciljevima promocije Žute tabije i kulturnog naslijeđa (da li su predložene aktivnosti u skladu sa kulturno-historijskim vrijednostima spomenika prethodno utvrđenim kroz pravnu zaštitu spomenika), te broj i raznovrsnost sudionika (lokalna zajednica, insitucije, turističke organizacije i sl.)
 

Minimalnu cijena po danu, a za korištenje prostora Žute (Jekovačke) tabije odredila je komisija Zavoda na osnovu cijene davanja u zakup javnih površina na prostoru Općine Stari Grad Sarajevo koja se razlikovala u odnosu na period u godini (s obzirom da se radi o otvorenim površinama), a za koju je uzeta srednja vrijednost na godišnjem nivou, te je ista uvećana za 20% zbog inflacije i vrijednosti dobra. Prihvatanjem ove cijene, zakupac se obavezuje na ugovorni period od dvije godine, te da će za svaki dan u godini, bez obzira na vremenske uslove, isplatiti određeni iznos (min. 105 KM) na račun zakupa prostora. 


Na ovaj način osigurava se kontinuirana briga o prostoru kroz njegovo tekuće održavanje, bez obzira na vremenske uslove, s obzirom da je u prethodnom periodu interesovanje za Žutu (Jekovačku) tabiju bilo iskazano samo u ljetnim mjesecima. Prihvatanjem uslova Javnog poziva, zakupac se obavezuje na period od 2 god., a ne samo na sezonski period kako je do sada često bio slučaj.
 

Naglašavamo da je prostor Žute tabije sve do sada ustupan za održavanje određenih manifestacija u određenom terminu i uz prethodnu najavu, te uz određenu naknadu i da je uvijek bio dostupan i slobodan za posjete. Uz Javni poziv koji smo raspisali vjerujemo da ćemo dobiti kvalitetne programe korištenja Žute tabije koja će i dalje ostati dostupna za posjete svima - satoji u pojašnjenju Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI