VIDEO/ NEPROCJENJIVA MARTIN GITARA

Scena se otela kontroli: Kurt Russell uništio historijski instrument na snimanju Tarantinovog filma

Kultura 23.07.24, 12:50h

Scena se otela kontroli: Kurt Russell uništio historijski instrument na snimanju Tarantinovog filma
Kurt Russell u filmu glumi lovca na glave Johna Rutha, koji ulovi kriminalku Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). U jednoj sceni Daisy, koja cijelo vrijeme podbada Johna, počinje svirati gitaru. Nervozni lovac na glave zatim dolazi do nje i u naletu bijesa razbije gitaru

 

 

Western The Hateful Eight se smatra jednim od najgorih filmova Quentina Tarantina, a ujedno je i glavni razlog zašto kompanija C. F. Martin & Co. više ne posuđuje svoje instrumente filmskim produkcijama.

 

C. F. Martin & Co. proizvodi akustične gitare još od 1833. godine, a njihovi modeli nerijetko prelaze cifru 100 hiljada dolara. Uz standardne modele, koji su dostupni u prodaji, C. F. Martin & Co. posjeduje i historijske instrumente koje zaljubljenici u muziku i gitare mogu vidjeti u muzeju Martin Guitar. 

 

Među historijskim instrumentima bila je i neprocjenjiva gitara iz 1870-ih koju je muzej odlučio posuditi filmskoj ekipi The Hateful Eight, ne znajući kakva je sudbina čeka.

 

Kurt Russell u filmu glumi lovca na glave Johna Rutha, koji ulovi kriminalku Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). U jednoj sceni Daisy, koja cijelo vrijeme podbada Johna, počinje svirati gitaru. Nervozni lovac na glave zatim dolazi do nje i u naletu bijesa razbije gitaru.

 

Kako navodi Slash Film, dizajner zvuka Mark Ulano rekao je da su imali šest replika gitare. Za vrijeme snimanja te scene trebali su napraviti pauzu i zatim zamijeniti gitare kako prava ne bi bila oštećena.

 

Leigh je znala da u rukama drži pravu gitaru, no Russell je mislio da drži repliku koju smije razbiti. Glumac je prije snimanja razgovarao sa Tarantinom, a reditelj je potvrdio da smije uništiti gitaru, što je Russell na kraju i učinio. 

 

 

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI